Dubbel McEnroe-Graf steelt show op Wimbledon

Nooit is de website van Wimbledon drukker bezocht dan voor het mixed-dubbelspel. De 40-jarige John McEnroe en de tien jaar jongere Steffi Graf vormen dan ook een bijzonder duo.

Wimbledon beleefde gisteravond een magisch moment, toen John McEnroe en Steffi Graf zij aan zij baan 1 betraden voor een luidkeels bejubeld optreden in het mixed-dubbelspel. Zo'n illuster koppel heeft zich nog nooit ingeschreven voor de minst aansprekende discipline op een grandslamtoernooi. Twintig jaar lang haalde Big Mac zijn neus op voor de mixed. Maar toen zevenvoudig Wimbledon-kampioene Steffi Graf zich aandiende als partner aarzelde de inmiddels 40-jarige Amerikaan geen moment. ,,Met zo'n vrouw wil toch iedereen de baan op?'', verklaarde McEnroe onder grote hilariteit.

Het mooiste duo uit de Wimbledon-geschiedenis werd door toeval gevormd. ,,Het heeft zo moeten zijn'', prevelde McEnroe, die nog wel even de roest van zijn spieren mest verwijderen. Maar volleren kan hij op gras nog als de beste. Natuurlijk wonnen de twee tennislegendes van het totaal onbekende koppel Jan Coetzee en Elena Melicharova in twee sets (6-2 en 6-4) en McEnroe kondigde meteen de ultieme machtsgreep aan. ,,Our game should not stink'', sprak McEnroe. En terwijl Graf bedenkelijk toekeek: ,,Ik ben altijd naar een grandslamtoernooi gekomen met de intentie het te winnen. Dat is nu niet anders, hoewel ik het gemengd dubbelspel natuurlijk niet kan vergelijken met de singles. Steffi zal me een beetje moeten helpen. Maar ik hoop dat we het toernooi gaan winnen.''

Het duet met McEnroe werd voor Graf gisteravond al een dolkomisch intermezzo op Wimbledon, want zo'n idiote service als die van hun tegenstandster Melicharova had McEnroe nog nooit gezien. Als een nerveuze huisvrouw lepelde de Tsjechische de bal meters buiten het servicevak na een curieuze opgooi. ,,Ik heb haar meteen een tip gegeven'', zei McEnroe, terwijl Graf giechelend opbiechtte dat ze tijdens de eerste pauze over niets anders hadden gesproken. McEnroe, grijnzend: ,,Je zei toch tegen me dat ik de grootste tennisser aller tijden was?'' Graf: ,,Als ik vertel hoezeer ik je altijd heb bewonderd, zweef je straks naar buiten.'' McEnroe, droogjes: ,,Graag.''

Vorige week had de commentator voor de NBC op Wimbledon in de ATP Senior-Tour nog afgerekend met zijn oude rivalen Björn Borg en Jimmy Connors. Maar McEnroe had wel degelijk vlinders in zijn buik gevoeld toen hij voor het eerst sinds zijn afscheid in 1992 weer op een grandslamtoernooi verscheen. Graf tegen McEnroe: ,,Merkte je hoe enthousiast het publiek reageerde, toen we de baan betraden?'' McEnroe, terwijl hij acteerde alsof hij in tranen uitbarstte: ,,Ik zal het nooit meer vergeten.'' Graf ook niet, want je zult maar met His Royal Badness in discussie moeten gaan over de tactiek. ,,Af en toe mompelde John iets voor ik moest serveren. Maar hij zei eigenlijk niets speciaals'', zei Graf. McEnroe: ,,Helaas heeft ze gelijk.''

Na het eerste punt had McEnroe de favoriete voor het vrouwentoernooi op Wimbledon nog geplaagd. Quasi onthutst gooide Mac zijn racket op de grond, toen Graf de bal na de eerste opslag van de Zuid-Afrikaan Jan Coetzee in het net drukte. Gierend van de pret imiteerde ze de act van haar collega, toen ook McEnroe de service-return verknoeide. Was het zo anders voor Graf om met McEnroe te spelen dan met iemand anders? McEnroe, voor Graf kon antwoorden: ,,Dan met haar coach Heinz Gunthardt? Lijkt me wel.'' Met een vertederende glimlach keek Graf naar McEnroe en zei: ,,Ik was zo trots om met jou te kunnen spelen.'' McEnroe, bedremmeld: ,,Ik ook met jou, Steffi.''

De bewondering van McEnroe voor de Duitse megaster kent immers geen grenzen. In de vierde ronde van het enkelspel op Wimbledon treft Graf het pas 16-jarige, Vlaamse talent Kim Clijsters. ,,Steffi gaat opnieuw een tiener mentaal vernietigen'', sprak McEnroe, uitbundig. ,,Hingis is al over en sluiten. Ik heb genoten van dat spektakelstuk in de finale op Roland Garros. Zie je Steffi, hoe mooi het is om 30 jaar te zijn?''

Met een racket in je hand kun je zelfs tien jaar ouder zijn als je John McEnroe heet. Hij greep zijn tijdelijke comeback op Wimbledon meteen aan om meer erkenning af te dwingen voor het veteranen-circuit. ,,Wellicht moeten we een alternatief Wimbledon organiseren voor de oude garde'', zei McEnroe. ,,Nu wekt Connors de indruk dat hij voor de senioren-tour alleen spelers uitnodigt waar hij affiniteit mee heeft of waar hij niet onderuit kan. Ik heb blijkbaar niets te vertellen over de structuur van de veteranen-tour.''

Je zou McEnroe het eeuwige tennisleven gunnen om hem alsnog voor het enkelspel bij de mannen in te schrijven, want hij kan nog niet worden gemist. Helaas zullen zijn fans het in dat toernooi moeten stellen met het scherpe, immer rake commentaar van Mac op televisie. De toon op de BBC zal ongetwijfeld afwijken van die op het Amerikaanse station NBC als Jim Courier en Tim Henman elkaar maandag bestrijden voor een plaats in de kwartfinales. ,,De Britten doen het nu al in hun broek'', zei McEnroe. ,,Henman zal de demonen uit zijn hoofd willen verdrijven van zijn laatste ontmoeting met Courier in de Davis Cup. De Engelsen stonden van de zenuwen in hun onderbroek op de baan.''

    • Robèrt Misset