Dertig jaar Tom Mulder

Wat heeft hij toch met huisvrouwen? En vooral: wat hebben zij met hem? Discjockey Tom Mulder (1947) weet het werkelijk niet. ,,Misschien is het omdat ik ze met respect behandel'', zegt hij met het hem kenmerkende diepe stemgeluid. ,,Ik denk dat ze dat voelen.''

Als er iemand de titel `populairste discjockey onder HEMA-cassières' die hij in 1969 won, verdient, is het Tom Mulder wel. Vorige maand zat hij 30 jaar in het vak, maar nog altijd doet hij het goed bij de dames. Dat begon al in 1975, toen hij in het TROS radio-programma Nachtwacht brieven over liefdesverdriet en soms zeer ernstig ander zielenleed beantwoordde (Mulder: ,,Vrouwen hebben een schouder nodig.''). Maar écht populair werd hij vanaf 1976, met het TROS-radiospelletje 50 Pop of een Envelop. Zijn vragen: `Zit er iemand bij je op de bank', `Heb je kinderen' en `Wat zijn je hobbies' zijn klassiek geworden in het genre. Net als de prijzen die hij weggaf: `de ontharingsset ter waarde van 140 gulden', `de hondentrimbehandeling ter waarde van 90 gulden' en de `krulspeldenset ter waarde van 60 gulden'.

In 1987 had Mulder er genoeg van. In een interview liet hij zich ontvallen dat hij zelf nooit naar 50 Pop zou luisteren, hetgeen hem in conflict bracht met de TROS. ,,Ik dacht, dit houd ik niet tot mijn 65e vol. Toen ben ik gaan freelancen.''

Sinds 1991 werkt hij bij het commerciële radiostation Radio 10 Gold. ,,Daar draai ik nog steeds plaatjes, en heb gesprekjes met luisteraars. Maar door de combinatie met de functie van programmadirecteur kan ik wat meer mijn ei kwijt dan toen.''

Hij is nu ook zakenman, zegt hij. Radio is veranderd. ,,Marktaandelen zijn belangrijk, de aandeelhouders moeten tevreden zijn. Het is van belang dat je de juiste liedjes draait, dat je veilig programmeert. Je kan niet te veel gekke dingen meer doen. Ik vertel de presentatoren dat ze aardig moeten zijn. Dat ze geen lelijke, gore, smerige, vloek- of rassen-dingen mogen zeggen.''

Of hij het leuk vindt, gedicteerd te worden door de markt? ,,Het is juist leuker, nu'', zegt Mulder. ,,Het is een westrijd en dan wil je winnen. Ik weet nog dat als we in mijn TROS-tijd op 30 december 300 duizend gulden over hadden, we voor 31 december nog een duur programma verzonnen om het geld op te krijgen. Het is goed dat die tijd voorbij is. Nu weet je tenminste waar je mee bezig bent. Het is een vak geworden.''

Hij heeft nooit de ambitie gehad, zo zegt hij, om over te stappen naar een wat serieuzer radiogenre. ,,Overigens werd ik daarvoor ook nooit gevraagd. Als je eenmaal spelletjes doet, is er op een gegeven moment natuurlijk niemand meer die je serieus neemt.'' Maar hij betreurt dat niet, zegt hij. Wel had hij graag ooit nog eens een actualiteitenprogramma voor de tv gemaakt. ,,Maar daarvan is het nadeel dat je je hoofd erbij moet laten zien. Dus daar heb ik maar van afgezien.''