Chaos bij massale komst Albanezen

De massale terugkeer van Albanese vluchtelingen leidt in Kosovo tot chaotische taferelen. Plunderingen, wraaknemingen en schietpartijen worden overal gemeld.

Gisteren keerden ruim 50.000 Kosovaren terug uit Albanië, Macedonië en Montenegro, waarmee het aantal teruggekeerde vluchtelingen 300.000 bedraagt. Een UNHCR-woordvoerder noemde het ,,de grootste spontane terugkeer van de afgelopen 25 jaar''.

Donderdag stierven volgens de vredesmacht KFOR veertien burgers door wraaknemingen.

De situatie in de noordelijke stad Mitrovica is zeer gespannen. De Albanese meerderheid dreigde gisteren de Servische wijk te bestormen. Een twintigtal Servische jongeren zou de afgelopen weken nog Albanezen hebben vermoord. Ten noorden van Mitrovica liggen enkele Servische dorpen; de jongeren zeggen ,,de frontlinie te bemannen''. Eerder plunderden en verwoestten Albanezen in Mitrovica de zigeunerwijk. Zigeuners hebben in Albanese ogen gecollaboreerd met de Serviërs.

In de stad Pec plunderden terugkerende Albanezen gisteren Servische huizen. De laatste vijftig Serviërs, die schuilden in de kloosterkerk van Pec, weken uit naar Montenegro. Bij de stad Gniljane schoten Amerikaanse mariniers gistermiddag een sluipschutter neer.

NAVO-opperbevelhebber Clark zei gisteren dat het VN-politiekorps voor Kosovo versneld moet worden opgebouwd. Een honderdtal agenten van het VN-politiekorps IPTF uit Bosnië is al op weg naar Kosovo.

In het zuiden van Servië blokkeerden honderden soms dronken reservisten uit Kosovo gisteren opnieuw met pantserwagens doorgaande wegen. De soldaten eisen hun achterstallige soldij op.

De Russische Federatieraad stemde gisteren in met het plan om 3.600 Russische soldaten toe te voegen aan de vredesmacht KFOR.

De Russische generaal Ivatsjov zei gisteren dat die troepen geen Servische oorlogsmisdadigers zullen aanhouden.

(Reuters, AP, AFP)

KOSOVO: pagina 5