Zware aanvallen Israel op Libanon

De Israelische luchtmacht heeft gisteravond en vannacht zware aanvallen uitgevoerd op de economische infrastructuur van Libanon. Daarbij vielen zeker 10 doden.

De aanvallen, de zwaarste sinds 1996, vormden het antwoord op raketaanvallen van de Libanese guerrillabeweging Hezbollah op Noord-Israel, waarbij gisteren twee doden en 13 gewonden vielen. Het was de hoogste tol van een Hezbollah-aanval sinds 1993.

De regering van de binnen twee weken vertrekkende premier Netanyahu waarschuwde vanmorgen vroeg dat Israel opnieuw zal aanvallen wanneer Hezbollah weer in actie zou komen. ,,Wij beschikken over een lijst potentiële doelen in Libanon waaruit we kunnen kiezen, met als uitgangspunt dat als wij klappen krijgen wij deze ten minste even hard teruggeven'', zo zei minister van Binnenlandse Veiligheid, Avigdor Kahalani. Kahalani staat bekend als voorstander van bombardementen op economische doelen om de regering van Libanon ertoe te dwingen het moslim-fundamentalistische Hezbollah aan banden te leggen.

,,Als er geen rust is aan de grens, is er geen rust in Libanon'', aldus een verklaring van premier Netanyahu aan het slot van nachtelijk kabinetsberaad. Zijn opvolger, Ehud Barak, is niet vooraf gekend in het besluit tot de aanvallen in Libanon. Volgens radio Israel heeft hij daarop kritiek geleverd.

Hezbollah, dat oorlog voert om het Israelische leger uit Zuid-Libanon te verdrijven, schoot gisteren raketten op de Noord-Israelische plaats Kiryat Shmona af in antwoord op Israelische artilleriebeschietingen waarbij enkele Libanese burgers waren gewond. Aanvallen op burgers aan de Libanese dan wel Israelische kant van de grens hebben al diverse malen tot mini-oorlogen in het gebied geleid, met name in 1993 en 1996. Krachtens een akkoord dat na het Israelische offensief `Druiven der gramschap' van 1996 werd gesloten, moeten Israel en Hezbollah zich onthouden van aanvallen op burgers.

In Kiryat Shmona werden twee gemeenteambtenaren gedood die deel uitmaakten van het snellereactieteam bij raketaanvallen. Ze stonden voor het gemeentehuis toen daar een katjoesjaraket insloeg. De bevolking bleef vandaag in de schuilkelders.

Doelwit van de Israelische vergeldingsaanvallen in Libanon waren in het bijzonder elektriciteitscentrales en bruggen. Daarbij kwamen Beiroet en het naburige Shoufgebergte zonder stroom te zitten. Vijf bruggen werden verwoest, waardoor onder andere de vernieuwde autoweg van Beiroet naar het zuiden werd afgesneden. Ook werd een kantoorgebouw van Hezbollah in Ba'albek in Oost-Libanon gebombardeerd. Behalve de tien doden vielen bij deze aanvallen meer dan 50 gewonden.LIBANON