Zalm-spread

Onberispelijk financieel beleid en een ijzeren reputatie op monetair gebied. Nederland heeft op de obligatiemarkt een reputatie te verliezen. Vandaar dat vorig jaar Nederland werd gezien als het land dat na Duitsland een van de laagste rentes zou hoeven betalen van alle toekomstige eurolanden.

Het verschil, de `spread' tussen de Duitse en Nederlandse rente op de kapitaalmarkt, was minimaal. Nee, dan Italië: dat zou altijd veroordeeld zijn om, ook in de monetaire unie, een flinke toeslag te blijven betalen op de Duitse rente.

Vooralsnog pakt het anders uit. Het renteverschil tussen Italië en Duitsland is voor tienjarige staatsobligaties 30 basispunten (0,30 procent). En het Nederlands-Duitse verschil is opgelopen van nihil tot bijna 20 basispunten. Op de kapitaalmarkt lijkt Nederland meer op Italië dan op Duitsland.

Dat scheelt behoorlijk. Als de Nederlandse `spread' ten opzichte van Duitsland zo hoog blijft, betaalt minister Zalm van Financiën na verloop van tijd veel meer rente dan nodig is. Gerekend naar omvang en looptijd van de staatsschuld kan dat bedrag oplopen tot driekwart miljard gulden per jaar.

Gewoonlijk is zo'n bedrag goed voor een stevig Kamerdebat over de `Zalm-spread'. Gelukkig voor Financiën is het onderwerp zo taai en ondoorzichtig, dat het daar wel niet van zal komen.

Maarten Schinkel