Writer's block

Het literaire internet-tijdschrift Writer's Block viert zijn derde verjaardag. Het 'eerste literaire tijdschrift online' wordt meestal grotendeels volgeschreven door de redactie maar voor het jubileumnummer hebben buitenstaanders hun licht laten schijnen over het thema 'teleurstelling'.

De meeste gastschrijvers hebben serieus werk gemaakt van hun opdracht aangaande `teleurstelling'. Zo verhaalt bijna PvdA-voorzitter Erik van Bruggen uitgebreid van de mislukte gooi naar het hoogste ambt in zijn partij, waarbij opperste tevredenheid over de uitvoering van de campagne (`De persconferentie verliep, mede dankzij oneindig veel oefenen, perfect') hand in hand gaat met oprechte verbazing over de kritiek die hij en zijn compaan Lennart Booij kregen (`wel veel vorm en weinig inhoud vonden ze, tot grote woede van ons natuurlijk').

Daarnaast staan er voor de vaste lezers vertrouwde rubrieken in het feestnummer, zoals het voor een digitaal tijdschrift onvermijdelijke feuilleton in e-mailtjes tussen een jongen en een meisje die elkaar uiteindelijk net wel of net niet krijgen en een aflevering van de serie die Arnold Jonk dit voorjaar al op papier drukte: Arnolds Liefdesgids. Een praktische gids, speciaal toegesneden op de pukkelige jongeman met vrouwenangst die cyberspace in meerderheid bevolkt: `Waar vroeger het compromis gezocht werd, daar heerst nu onder druk van vrouwenbladen en de televisie de ideologie van het volmaakte.' Uit de soms wat melige transcripties van de redactievergaderingen wordt wel duidelijk dat Writer's Block in de vrije tijd van de redactieleden tot stand komt. Het is dan ook een blad `dat meent dat louter feiten niet interessant zijn'.

Het succes van Writer's Block heeft de makers de ogen geopend voor de commerciële mogelijkheden van blad en medium: inmiddels is er een bloeiende contactadvertentie-afdeling aan het blad vastgelinkt. Tot woede van enkele bezoekers.