WODKA SNUIVEN

Dronken worden via de neus. Dr. Gareth Spryer van de City Medical Services in Londen zegt dat het iets nieuws is: wodka snuiven. Op parties wordt de ouderwetse cocaïne vervangen door de goedkopere, moderne wodka. Je doet wodka op een theelepeltje. Drukt met je wijsvinger één neusgat dicht en met het andere gat wordt de alcohol opgesnoven. Tweemaal snuiven en na 10 minuten ben je legaal aangeschoten en als je in de auto wordt aangehouden door de politie kun je rustig verklaren dat je geen druppel hebt gedronken.

Tim Mahoney, ober in een van de Londense `Babushka' wodkabars heeft het geprobeerd. ,,Je neusgaten staan even in brand en het stijgt meteen naar je hoofd.'' Behalve wodka wordt ook wel tequila gesnoven. Waarom men een onhandig theelepeltje gebruik in plaats van een handig neusdruppelflesje is mij een raadsel. Dr. Alex Paton van het Royal College of Physicians kan zich goed voorstellen dat de wodka snel via de membranen in de neus in het bloed wordt opgenomen en dat wodka een zelfde gevoel van opwinding geeft als cocaïne. De nieuwe wodka-rage heeft in Scandinavië 2 variaties opgeleverd: Finse tienermeisjes gebruiken in wodka gedrenkte tampons om teut te worden en in Zweden wordt in de sauna wel wodka in plaats van water op hete stenen gegooid. Het inhaleren van de wodkadampen maakt dat je het gevoel hebt dat een halve fles hebt leeggedronken.

Doe mij maar een wodka via de mond. Bijvoorbeeld in combinatie met vers of gedroogd fruit. Een recept voor wodka met zuidvruchten. Laat het gedroogde fruit ongeveer 20 minuten op een laag vuur in heet water wellen. Laat de vruchten uitlekken en afkoelen. Leg de vruchten in een glazen of aardewerken pot en giet er de wodka bij. Sluit de pot af en laat vruchten en alcohol een week met rust. Bij het gebruik van verse vruchten (aardbeien, bessen, stukjes meloen enzovoort) is de wachttijd korter, een dag of twee. Het fruit moet niet te slap worden. Eet/drink fruit en wodka bij vanille- of citroenijs.