Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Wereldnieuws

RECHTSZAAK I – Seksster en voormalig lid van het Italiaanse parlement Cicciolina (`dertig-en-nog-wat' maar waarschijnlijk ouder) krijgt definitief de voogdij over haar zoon Ludwig (6) terug. Dat heeft de hoogste rechtbank van Italië besloten, nadat ze eerder haar zoon al voorlopig toegewezen had gekregen. De hoogblonde Cicciolina, ofwel Illona Staller, raakte de voogdij na een jarenlange strijd kwijt omdat ze niet geschikt zou zijn als moeder. ,,Zij is overmatig vrij, laat haar zoon doen wat hij wil'', zei een kinderpsychiater over het parlementslid dat ooit opzien baarde door het dragen van een jurk met een ontblote borst. De jongen verbleef een jaar lang bij ex-echtgenoot en kunstenaar Jeff Koons in New York, waar Staller hem zeven dagen per maand mocht opzoeken.

RECHTSZAAK II – Acteur Robert Downey Jr. (34), in 1992 genomineerd voor een Oscar voor zijn vertolking van Charlie Chaplin, maar vooral bekend door zijn vele misdragingen, moet ten minste tot 5 augustus in een gesloten inrichting een afkickprogramma volgen. Bovendien zal hij zich aan een psychiatrisch onderzoek moeten onderwerpen. Dit besloot een rechter dinsdag toen Downey voor het hooggerechtshof toegaf zich niet te hebben gehouden aan de verplichte periodieke drugstesten die moesten uitwijzen dat hij van de drugs afbleef. Downey zat al eens 113 dagen vast omdat hij in 1997 zich ook al niet aan de bepalingen van zijn proeftijd hield. Ook werd hij gearresteerd voor o.a. het bezit van heroïne en cocaïne en wapenbezit. Downey's advocaat vertelde journalisten buiten de rechtbank dat de acteur graag terugwilde naar de gevangenis. ,,Hij denkt dat het het beste voor hem is.''

KONINKLIJK REPORTER – Sarah Ferguson wordt wellicht society-correspondent van de Today-show van de Amerikaanse televisiezender NBC. Een anonieme bron vertelde de New York Post dat ,,het voor 80 tot 85 procent zeker is'' dat de hertogin van York een contract met de zender tekent. Fergie zal vanuit Londen werken en gaat beroemdheden interviewen, mits ze niet van koninklijke bloede zijn. In het contract wordt volgens de anonieme bron ook opgenomen dat de hertogin commercials kan blijven maken. Momenteel is haar naam verbonden aan Weight Watchers en het serviesmerk Wedgwood. Ferguson was te zien in de sitcom Friends en had een eigen talkshow, die werd stopgezet na vernietigende kritieken.

TEGENSLAG – Het zit Michael Jackson nog steeds niet mee. Het benefietconcert dat de zanger vandaag in Zuid-Korea zou geven lijkt op een fiasco uit te lopen. Oorlogsveteranen hebben geklaagd dat ze het concert ongepast vinden omdat 25 juni de dag is dat de Koreaanse oorlog van 1950 begon. De concertorganisatoren hebben hun excuses aangeboden, maar zeggen dat de datum is uitgezocht om het lijden, veroorzaakt door oorlogen, te benadrukken. ,,De datum is juist bedoeld om een vredesboodschap te brengen.'' Een ander probleem waar Jackson mee te kampen heeft, is dat pas éénderde van de kaarten is verkocht. De prijs van de kaarten, 40 tot 1600 pond, zou voor Koreanen te duur zijn. Bovendien hebben sterren als Diana Ross en Stevie Wonder afgezegd. Mariah Carey en Elizabeth Taylor zijn wel aanwezig. Twintig procent van de opbrengst gaat naar goede doelen voor kinderen.

SCHEIDING – Is het nou aan of uit? Hoewel wordt verwacht dat hun scheiding een flinke strijd wordt, zijn Mick Jagger en Jerry Hall samen in Londen gesignaleerd tijdens de première van Rogue Trader, de film over Nick Leeson die de Baringsbank naar de rand van het bankroet voerde. Jagger en Hall zoenden elkaar gedag en wisselden lachend wat woorden uit. De twee gingen eerder dit jaar uit elkaar na berichten over de Braziliaanse Luciana Giminez die zwanger zou zijn van Jagger. Mick Jagger beweert nog steeds nooit officieel met Hall getrouwd te zijn.

Samenstelling: Lukas Keijser