Voetballen op heksenbezems

Als je van spannende en enge boeken, maar ook van grappige boeken houdt, zit je goed. Want de spannendste boeken voor deze zomer heten Harry Potter & de Steen der Wijzen en Harry Potter & De Geheime Kamer.

Ze gaan over de bebrilde jongen, die een tovenaarsleerling blijkt te zijn, en terechtkomt op een echte school voor `hekserij en hocus pocus', Zweinstein.

De boeken zijn geschreven door Joanne Rowling, een Engelse vrouw die in Schotland woont. Zij weet alles van toveren, want daar gaan de boeken over. Misschien is ze zelf wel een heks: haar huis staat vol kisten met oude toverformules, boeken over bezweringen en over hoe je van steen of stof goud maakt.

In een vertraagde trein ontmoette Joanne Rowling Harry Potter voor het eerst. Een jongen van een jaar of elf met een brilletje en knobbelknieën stapte zomaar haar hoofd binnen. Had ze hem zelf bedacht of bestond hij echt en leek haar hoofd hem een leuke woonplaats? Niemand die het weet. Harry Potter is tovenaarsleerling. Een zeer begaafde tovenaarsleerling.

Joanne Rowling, inmiddels 33 jaar, raakte Harry Potter niet meer kwijt. Twee boeken schreef ze al vol over hem en er komen er nog vijf. Harry woont bij zijn oom en tante, want zijn ouders zijn dood. Hij slaapt in de kast onder de trap, krijgt alleen maar oude kleren van zijn neef Dirk en eet de restjes die Dirk (soms) achterlaat. Oom, tante en neef zijn normaal, geen tovenaars, en daar zijn ze trots op. Harry is niet normaal, want op zijn voorhoofd heeft hij een litteken in de vorm van een bliksemschicht. En er overkomen hem rare dingen, vooral als hij kwaad wordt. Zijn haar groeit in een nacht aan als zijn tante hem bijna kaal heeft geknipt met een heggenschaar.

Als Harry elf jaar wordt, krijgt hij post. Alleen verscheurt zijn oom alle brieven. Ze blijven komen, niet alleen door de brievenbus, maar overal vandaan.Door kieren in ramen en deuren en via de open haard. Uiteindelijk blijkt het een uitnodiging van Zweinstein te zijn, een kostschool waar je kunt leren toveren. Harry gaat erheen met een trein die vertrekt van perron 9 3/4. Het is een onzichtbaar perron. Je moet door een hek heenlopen om er te komen.

Harry is beroemd, zonder het te weten. Zijn ouders zijn vermoord door een machtige boze tovenaar en Harry ook bijna, als baby. Vandaar dat litteken. Als hij op school komt, smiespelen zowel mensen als spoken en klopgeesten en zelfs foto's en schilderijen over hem. Harry is een natuurtalent, maar het lukt hem in het eerste boek nog niet om een lucifer in een naald te veranderen. Wel is hij enorm goed in Zwerkbal. Gym bestaat niet op Zweinstein, alleen dit balspel, waarbij je op een bezemsteel rondvliegt.

Als je de boeken van Enid Blyton kent over de dolle tweeling of Pitty, herken je veel in Harry Potters school. Ook hier zijn de leerlingen verdeeld over afdelingen en slaapzalen en eten ze samen in een grote eetzaal. Heel gewoon eigenlijk, behalve dan dat er gangen waar het spookt en dat iedereen die je maar tegenkomt je bijvoorbeeld kan laten verstijven met een simpel spreukje. Voor Harry is het nog net iets griezeliger op school dan voor andere kinderen, want de tovenaar die zijn ouders doodde zit nog altijd achter hem aan. En die tovenaar kan zich natuurlijk in iedereen en alles veranderen. Harry en zijn vrienden verdenken steeds de verkeerde.

Voor Harry wordt de wereld van gewone mensen - Dreuzels, zoals ze genoemd worden door tovenaars - steeds bijzonderder. Dat is erg grappig; als je niet in een haardvuur kan stappen om je te verplaatsen, moet je wel auto`s, metro's en treinen uitvinden. Mensen die niet kunnen heksen heten Dreuzels. Sommige mensen die wel kunnen heksen, vinden dat kinderen van Dreuzels niet thuishoren op Zweinstein, al zijn ze soms voorbestemd om toch te leren toveren.

Een boek over Harry Potter moet je in een keer uitlezen, zo sterk is de betovering. Schrijfster Joanne Rowling, die alleen woont met een klein kindje, moet ze ook in een keer schrijven. Ze loopt dan net zo lang met haar kinderwagen rond tot de baby slaapt en duikt dan een café in om te schrijven. Wat schrijvers haast nooit overkomt, gebeurde haar. Ze werd rijk. Kinderen en volwassenen in tien verschillende landen zijn verslaafd aan haar boeken. Ze won overal prijzen. In Amerika maken ze nu een film van de boeken en daar kreeg ze veel geld voor. Van arme alleenstaande moeder werd Rowling miljonair, dankzij Harry's toverkracht.

J.K. Rowling, Harry Potter & de Steen der Wijzen en Harry Potter & de Geheime Kamer, zijn verschenen bij uitgeverij De Harmonie en vertaald door Wiebe Buddingh'. Ze kosten f29,90. In de maand juni kun je in de kinderboekhandels meedoen aan een Harry Potter-prijsvraag. De prijs is deel 3, Harry Potter & de Gevangene van Azbakan, maar dat verschijnt pas in het voorjaar van 2000.