Tories boos over nieuwe baas BBC

De Britse Conservatieve Partij heeft woedend gereageerd op de benoeming van Greg Dyke als algemeen directeur van de BBC. Dyke, multimiljonair en directeur van een commercieel televisiestation, zou ongeschikt zijn om een onpartijdige en partijloze Britse publieke omroep te leiden, omdat hij sinds 1994 in totaal 50.000 pond (165.000 gulden) heeft gegeven aan Labour, de partij van premier Blair.

William Hague, leider van de Conservatieve Partij, noemde de benoeming gisteravond een geval van ,,Labour-vriendjespolitiek, dat de reputatie van de BBC kan beschadigen''. Hij heeft spoedoverleg aangevraagd met de voorzitter van het BBC-bestuur, dat Dyke's benoeming gisteren vervroegd officieel maakte, nadat het nieuws was uitgelekt. Een woordvoerder van premier Blair zei dat het BBC-bestuur het besluit volkomen onafhankelijk had genomen. Gerald Kaufman, Labour-parlementariër en voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor de media, noemde het gisteravond onzinnig van iemand te verwachten dat hij ,,een politieke eunuch'' is. Dyke is volgens hem zeer professioneel en zal ,,juist alles in het werk stellen om de indruk te vermijden partijdig te zijn.''

Dyke komt aan het hoofd te staan van een organisatie met 23.000 werknemers en een budget van twee miljard pond. Zijn belangrijkste taak is het aanpakken van de bureaucratie en managerscultuur. BBC-personeel verwelkomde gisteren de benoeming voorzichtig omdat hij bekend staat als een ,,rechtstreekse communicator''.

Voor het salaris, een kleine anderhalf miljoen gulden, hoeft de 52-jarige selfmade man het overigens niet te doen. In 1994 liet hij zich uitkopen als directeur van London Weekend Television (LWT) tijdens de overname door Granada, waarbij hij aandelen ter waarde van acht miljoen pond kon verzilveren. Nu is Dyke voorzitter van Pearson Television en voorzitter van Channel 5.