Sparta geeft trainer Everse reprimande

Sparta-trainer Jan Everse is door het bestuur van de Rotterdamse voetbalclub in een brief ernstig gewaarschuwd naar aanleiding van zijn uitlatingen na de wedstrijd tegen FC Groningen. Hij zou de belangen van Sparta hebben geschaad. De oefenmeester ventileerde zaterdag zijn ongenoegen over de geringe bereidheid bij zijn werkgever om te investeren in nieuwe spelers. ,,In de winterstop werd mij een paar miljoen toegezegd voor versterkingen. Waarschijnlijk hebben ze zich toen in een nulletje vergist'', zei hij ondermeer.

Woensdag had Everse een gesprek met het Sparta-bestuur over zijn grieven. Hij dacht dat het gesprek in goede sfeer was verlopen. Maar toen de ex-international thuis kwam vond hij een boze brief op de deurmat die was ondertekend door voorzitter J. Bossink. De inhoud van het schrijven was voor Everse aanleiding advocaat mr. E. Vilé in de arm te nemen. ,,Everse vindt deze brandbrief een zwaar middel'', aldus Vilé. ,,Het viel hem rauw op zijn dak. Hij is bang dat het bestuur van Sparta hem ontslaat als hij weer dit soort uitlatingen doet. Dat is zo ook in de brief gesteld.''

Everse staat nog twee jaar onder contract bij Sparta. Vilé zal de brief beantwoorden om te voorkomen dat het stukje papier in het dossier van de trainer belandt. Everse is niet van plan terug te komen op zijn uitlatingen. Vilé: ,,Hij heeft slechts zijn bezorgdheid over de toekomst van Sparta willen uiten. Het waren geen schadelijke opmerkingen. Bovendien waren ze gebaseerd op realisme.''

Mr. H. Kesler, voorzitter betaald voetbal, vindt het ,,volstrekt onnodig'' dat minister Peper van Binnenlandse Zaken de burgemeesters en de KNVB op hun verantwoordelijkheden wijst ten aanzien van de veiligheidsregels van voetbalstadions. De Tweede-Kamerleden J. Rijpstra (VVD) en B. Middel (PvdA) dringen hier op aan naar aanleiding van een rapport dat Radio 1 vanochtend in de publiciteit heeft gebracht. Volgens Kesler gaat het echter om een achterhaald document dat eerder dit jaar werd samengesteld. Een aantal stadions van voetbalclubs uit de ere- en eerste divisie zouden niet aan de veiligheidsnormen voldoen die de KNVB zijn leden sinds het speelseizoen '97-'98 oplegt.

Kesler stelt dat MVV onlangs als laatste club aan alle voorwaarden heeft voldaan. ,,Anders zouden de clubs ook geen licentie hebben gekregen. Alle voorzieningen zijn getoest door een speciale veiligheidscommissie van de KNVB.'' Dit betekent dat de noodzakelijke bewegwijzering voor het publiek naar de uitgangen, die ontbrak bij zeventien clubs, inmiddels zijn aangebracht door middel van pictogrammen.

Kesler geeft wel toe dat slechts enkele (aanvankelijk acht) clubs uit het betaald voetbal hebben geoefend met calamiteiten- en ontruimingsplannen. Hij schrijft dat ondermeer toe aan de complexiteit van een dergelijke oefening en de afhankelijkheid van lokale politie en brandweer. ,,Deze instanties zijn niet altijd beschikbaar voor deze oefeningen.'' Kesler nuanceert de kritiek van het CIV (Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme) dat de kwaliteit van de hekken gebreken zou vertonen. ,,Wij willen juist af van het hekwerk in de stadions.''

Kesler constateert dat het kennelijk komkommertijd is in politiek en journalistiek en ziet eventuele Kamervragen met vertrouwen tegemoet. ,,De minister kan alle vragen moeiteloos beantwoorden.''