Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de massagraven in Kosovo waar leden van het Nederlandse Rampen Identificatie Team de graven onderzoeken. Verder een reportage uit Kazachstan dat jarenlang door Rusland werd gebruikt als nucleair proefgebied. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder andere aandacht voor de terugkeernotitie van staatssecretaris Cohen, de discussie over de invoering van een vierdaagse werkweek in het onderwijs en de conferentie van europese ministers in Parijs om een moratorium in te stellen voor een aantal genetisch gemanipuleerde gewassen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Topman. Laatste aflevering geeft een portret van oud-bestuursvoorzitter Willem de Vlugt van verpakkingsgigant Koninklijke Van Leer N.V.. Eind mei vertrok De Vlugt na perikelen rond een bod dat het Finse bedrijf Huhtamäki deed op Van Leer. Inmiddels is hij al drie maanden thuis. Ned.3, 19.53-20.22u.

De Ontdekking. In deze voorlaatste aflevering van dit wetenschapsprogramma gaat het om het menu van de toekomst. Wat zullen we in de toekomst eten en wat zal de rol van de wetenschap zijn? Ned.3, 20.22-20.53u.

Die ZDF-Reportage. De gemeentereiniging van Hamburg-St. Pauli heeft een speciale afdeling die het illegaal storten van vuilnis moeten tegengaan. De `vuilnisdetectives' gaan op zoek naar de dumpers van gevonden afval en liggen soms zelfs op de loer om mensen die onwettig met hun vuil omgaan, op heterdaad te betrappen. ZDF, 21.15-21.45u.

Full Circle with Michael Palin. Reisreportages over de reis die acteur en schrijver Michael Palin rond de wereld maakte. Vanavond maakt hij een reis naar het Japanse eiland Sado om daar samen met de beroemde Kodo-drummers aan slag te gaan en in het Japanse `Huis ten Bosch' maakt hij kennis met Nederland in het klein. Canvas, 21.30-22.20u. En zondag op Ned.1.

ARD-exclusiv. Reportageserie. Vanavond over de angst van de bewoners van het dorp Stenderup, waar een brandstichter de boel onveilig maakt. ARD, 21.45-22.15u.

Columbus. In Colombia leven veel boeren van de opbrengsten van hun coca-plantages. Ondanks dat coca veel geld oplevert, verbiedt de regering het kweken en stimuleert de boeren alternatieve producten te verbouwen. Maar deze producten kunnen de boeren niet kwijt op de grote markten van Amerika en Europa. Ned.2, 23.35-0.20u.

AMUSEMENT

Compilatie Sportpaleis De Jong. De laatste compilatie van het programma met o.a. de wielrenner Gino Bartali. Ned.3, 19.26-19.53u.

MUZIEK

Glastonbury 99. Verslag van dit muziekfestival met optredens van o.a. REM, Beautiful South, Kula Shaker en Blondie. BBC2, 0.15-3.00u.

KUNST

De 7 Hoofdzonden. Tweede deel van het gesprek met de uitgeweken Nederlandse dichter en toneelschrijver Benno Barnard waarin hij o.a. zegt dat sommige mensen verboden moet worden een gsm bij zich te hebben. Canvas, 22.20-22.50u.

Weerzien op 3: Van een andere Orde (Portret van een Mentaliteit). Het recentelijk overlijden van de Amsterdamse kunstenaar Peter Giele en het afbranden van Roxy was aanleiding voor een herhaling van de film uit januari 1998 over galerie Aorta in Amsterdam. Met opnames van discotheek Roxy en o.a. Peter Giele, Gerald van der Kaap, Peter Klashorst en Paul Groot. Ned.3, 23.09-0.01u. Ned.3, 1.13-2.05u.

FILM

. From Russia with Love (Terence Young, 1963, Engeland). Tweede James Bondfilm behoort, samen met Dr. No, tot de beste afleveringen van het subgenre. Met Sean Connery, Robert Shaw, Lotte Lenya. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

AVRO keuzefilm: A Man Called Horse (Elliot Silverstein, 1970, VS), The Pink Panther (Blake Edwards, 1963, VS) of Young Sherlock Holmes (Barry Levinson, 1985, VS). Ned.1, 21.37-23.34u.

Blind Fury (Philip Noyce, 1989, VS). Japanse filmserie Zatoichi, de blinde samoerai, vormde inspiratiebron voor laconieke actiefilm waarin Rutger Hauer zijn droogkomieke talenten mag exploiteren als een blinde Vietnamveteraan wiens zwaardvechtkunst van pas komt tegen stripverhaalachtige gangsters. VRT, 21.55-23.19u.

An Eye for an Eye (John Schlesinger, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.40-0.25u., met reclame.

. Drowning by Numbers (Peter Greenaway, 1988, Engeland). Greenaway laat de toeschouwer tot honderd tellen en speelt superieure versie van verstoppertje in film over drie (?) vrouwen die hun man de verdrinkingsdood lieten sterven, en over dikke mannen die bang zijn voor water. In Cannes 1988 bekroond als `beste artistieke bijdrage'. Ned.3, 23.15-1.13.

White Palace (Luis Mandoki, 1990, VS). Spel van Susan Sarandon en James Spader is belangrijkste troef van adaptatie van Glenn Savans roman over onmogelijke romance tussen een terughoudende, joodse reclamejongen van 27 en een extraverte, katholieke hamburgerserveerster van 44. BBC1, 0.10-1.50u.

The Roots of Heaven (John Huston, 1958, VS). Ongeregelde groep avonturiers beschermt Afrikaanse olifanten tegen jagers in ambitieuze verfilming van roman van Romain Gary. ZDF, 1.00-3.00u., nagesynchroniseerd.

The Ghoul (Freddie Francis, 1975, Engeland). Aan Psycho schatplichtige griezelfilm. Voormalige dominee Peter Cushing herbergt een zombie op zolder. BBC1, 1.50-3.15u.

The Big Cat (Phil Karlson, 1949, VS). Avonturenfilm over drie in staat van oorlog verkerende families van bergbewoners in Utah, die op dezelfde leeuw jagen. Morgen, SBS6, 11.30-12.55u., met reclame.