`Russen hielpen Serviërs

Zo'n 300 Russische huurlingen hebben aan de zijde van de Serviërs meegevochten in Kosovo. Dat zegt Igor Serebriakov, adviseur van de Russische minister van Defensie, tegen deze krant.

Officieel beweert Rusland niets van Russische vrijwilligers in dienst van Miloševic af te weten. Westerse media hebben bericht over wreedheden die een Russische terreureenheid van zestig man bij Prizren zou hebben begaan.

Serebriakov sluit het bestaan van zo'n eenheid uit (,,Dat zouden de Serviërs niet toestaan''), maar de mogelijke betrokkenheid van Russen bij wandaden niet. Volgens hem zijn er van de 300 contractsoldaten zo'n honderd ingedeeld bij de politietroepen. ,,Nooit meer dan twee of drie per eenheid.'' Onder de vrijwilligers bevinden zich ,,twee of drie piloten en een handvol tankspecialisten''. Het merendeel bestaat uit onderofficieren die ervaring hebben opgedaan in Moldavië of Tadzjikistan. Er zijn tien tot vijftien Russen in Kosovo omgekomen. Serebriakov wijst op de publicatie Strijders van de Vrijheid waarin wordt gemeld van 70 Russen via het zogeheten Verbond van Wilde Ganzen zijn uitgezonden. Zes van hen zouden zijn gesneuveld.

Serebriakov houdt ernstig rekening met Albanese vergeldingsacties tegen Russische KFOR-soldaten. Die ,,zullen het zwaar te verduren krijgen'', voorspelt hij.