Patti Smith van jachtluipaard tot Olijfje

Vorig jaar inviteerde het Holland Festival-nieuwe-stijl het idool Joni Mitchell. Dat verantwoorde pruttelpotje kwam niet, zodat haar geparfumeerde idee van popmuziek op het festival uitgevoerd moest worden door Nederlandse musici. Dit jaar viel de uitnodiging toe aan Patti Smith. Ook een VS-heldin uit diezelfde jaren zeventig en tachtig, maar nu één die weet wat een rockconcert is en dat bewees ze gisteravond in een uitverkocht Paradiso. Ze moest er hard voor werken, met overenthousiaste toespraakjes, gehengel naar complimentjes, herhaalde uitnodigingen tot meezingen en mee-klappen – maar toen had ze de het beheerste publiek dan zo ver dat het bulderde en schreeuwde, waar het aanvankelijk tussen de nummers in beschaafd wachtte op de dingen die komen gingen.

Smith (Chicago, 1946) deed de songs die het publiek van haar verwacht: Dancing Barefoot, het aloude Because the Night, haar versie van Gloria, het achterhaald rebelse maar nog altijd roerend oprecht klinkende People Have the Power en nog zo wat. Nog altijd ziet ze er eerst uit als een jachtluipaard en verandert ze gaandeweg in een vrolijkgrimmige versie van Popeye's Olijfje. Haar stem, lijzig, majestueus en kwaad, heeft nog steeds de kracht van vloeibaar lood. Ze is ouder geworden, dus bereidt ze haar publiek moederlijk advies (`drink water, water is goed voor je lichaam') en kan ze treuren om haar grijze haren. Maar zij maakt er liedjes bij, dus wat dondert het.

Na twee, drie nummers ging de leesbril op en reciteerde Smith uit Allen Ginsbergs' Howl: `Holy holy holy holy holy ...'. Even was ze weer de derde generatie Beat Poet zoals ze begon, decennia terug, in een café in New-Yorks Lower East Side. Haar voordracht bewees dat rockmuziek zich net zo goed door poëzie laat uitdagen als de jazz waar Ginsberg en zijn vrienden zich mee verbonden.

Smith is niet alleen een vrouw met een verleden. Ze zong een nieuw lied, Persuasion, met hoge heldere uithalen, vol meisjes-enthousiasme en een kittige flair die even deden denken aan de branie van Bette Midler.

Midler! Ook een rock-legende uit de jaren zeventig en tachtig: misschien een idee voor het Holland Festival van volgend jaar.

Concert: Patti Smith, met J.D. Daugherty, Lenny Kaye, Oliver Ray en Tony Shanahan. Gehoord in Amsterdam, Paradiso, 24/6.

    • Joyce Roodnat