Orkesten zien af van staking

Hoewel de omroeporkesten het recht hebben om te staken, zodat Holland Festival-uitvoeringen niet zouden doorgaan, zullen ze daar het aanstaande weekeinde geen gebruik van maken. Het Amsterdamse gerechtshof herriep woensdag het vonnis van de Amsterdamse rechtbankpresident Gisolf, die vorige week vrijdag in een kort geding bepaalde dat de cao-acties van de musici het Holland Festival onevenredig zwaar treffen en niet mogen doorgaan. Slechts één concert was daarmee toen gered, voor drie andere kwam het vonnis te laat. Volgens het gerechtshof mag het grondrecht om te staken alleen wijken bij een dringend maatschappelijk belang. Daar was bij het Holland Festival geen sprake van. De bonden van de musici zijn blij met de principe-uitspraak, maar ,,als geste'' zal het Radio Symfonie Orkest toch de voorstelling Diva dolorosa begeleiden.