`Ontwikkelingshulp via investeringen'

De ontwikkelingshulp via het Nederlandse bedrijfsleven moet meer investeringen in ontwikkelingslanden gaan bevorderen. Dat is een van de aanbevelingen van de inspectie ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inspectie heeft de hulp onder de loep genomen die Nederland de afgelopen twintig jaar via de Wereldbank heeft gegeven.

Het financieren van projecten samen met de Wereldbank is een steeds grotere rol gaan spelen in de Nederlandse ontwikkelingshulp. In de jaren negentig liep jaarlijks zo'n 380 miljoen gulden via de Wereldbank. Volgens de inspectie was de schuldverlichting niet altijd doeltreffend. Vaak nam als gevolg van nieuwe leningen de totale schuld toe. Landen werden meestal ook steeds afhankelijker van hulp. De resultaten van projecten waren bovendien meestal niet blijvend. De arme landen hebben nauwelijks meer toegang tot de internationale kapitaalmarkt gekregen. (ANP)