Notities van stervende soldaten

Max Beckmann (1884-1950) wilde de wereld verbeelden zoals hij die om zich heen zag. In 1938 zei hij, een uitspraak van een kabbalist parafraserend: `Wil je het onzichtbare begrijpen, dring dan zo diep mogelijk door in het zichtbare. Het onzichtbare zichtbaar maken door middel van de werkelijkheid. Dat klinkt misschien als een paradox, maar het is toch echt de werkelijkheid die het mysterie van het bestaan vormt.' Beckmann schilderde het mysterie van de werkelijkheid zijn leven lang in portretten, landschappen en in metaforische voorstellingen die op klassieke mythen zijn gebaseerd, en die tegelijkertijd direct herkenbaar zijn als beelden uit de wereld om ons heen.

We doen niets met elkaar, want daar is geen tijd voor. Om een uur is de lunchpauze afgelopen en buiten de lunchpauze kunnen we elkaar niet ontmoeten. Dat is te gevaarlijk.

Max Beckmann: tekeningen. T/m 22 augustus. In het Teylersmuseum, Spaarne 16, Haarlem. Geopend di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Catalogus, 263 blz., ƒ49,50.