Netelenbos: snel taxiwet

Minister Netelenbos (Verkeer) wil haast maken met de omstreden liberalisering van de taxibranche, maar wil niet té snel te werk gaan. Ze zegde de taxichauffeurs gisteravond in een Kamerdebat toe dat er na enkele jaren aanpassingen mogelijk zijn in de nieuwe taxiwet, als die niet werkt.

Een Kamermeerderheid steunt het wetsvoorstel, maar wil dat op onderdelen bijschaven. Een amendement van PvdA, VVD en D66 de liberalisering na drie in plaats van vier jaar rond te hebben, wees Netelenbos van de hand, wegens de weerstand in de branche en kritiek van de oppositie. De nieuwe wet maakt het voor iedereen mogelijk taxiritten te verzorgen. Het standaard tarievensysteem gaat op de schop. Over vier jaar zijn de tarieven geheel vrij.

De taxichauffeurs eisen in een kort geding, waarvan de uitspraak op 9 juli volgt, dat de minister haar wetsvoorstel intrekt. (ANP)