LIBANON

,,Deze agressie zal niet ongestraft blijven'', zei sjeik Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah. De Libanese regering op haar beurt beschreef de aanvallen als een ,,nieuw bewijs van Israels grenzeloze barbarisme''.

De Amerikaanse regering deelde vannacht mee contact te hebben opgenomen met Libanon en Israel. ,,Wij dringen er bij hen op aan maximale zelfbeheersing te betrachten en snelle actie te ondernemen om de situatie tot rust te brengen'', aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De aanvallen komen op een zeer delicaat moment, nu Israel midden in de overgangsperiode zit naar een nieuwe regering die de steeds weer oplaaiende kwestie-Libanon in principe binnen een jaar wil regelen. Yossi Beilin, die waarschijnlijk een ministerspost in het nieuwe kabinet krijgt, deed een beroep op de regering-Netanyahu de aanvallen te stoppen. ,,Lieve vrienden, jullie moeten begrijpen dat escalatie nu meer doden, meer gewonden, meer aanvallen betekent.''

Gekozen premier Ehud Barak propageert snelle vredesbesprekingen met Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon en op Hezhollah heeft. Barak en de Syrische president, Hafez al-Assad, wisselden begin deze week juist opmerkelijk hartelijke complimenten uit in vraaggesprekken die in de Arabische krant Al-Hayat werden gepubliceerd.

Netanyahu's minister van Buitenlandse Zaken, Ariel Sharon, zei gisteren dat hervatting van het vredesoverleg met Syrië nú Assad alleen ervoor beloont dat hij Hezbollah de vrije hand had gelaten. Hij zei dat ,,de oplossing in Libanon volledig los moet staan van de onderhandelingen met Syrië''. ,,De terreur in Libanon wordt door de Syriërs geactiveerd en gemotiveerd. Dat is een van hun methoden om Israel onder druk te zetten.''

Volgens Israelische veiligheidskringen heeft Hezbollah in de afgelopen dagen het geweld in de regio weloverwogen geëscaleerd door aanvallen op de door Israel afgekondigde veiligheidszone uit te voeren vanuit een Libanees dorp. Toen Israel en zijn bondgenoten terugschoten en daarbij dorpelingen verwondden, werd de basis gelegd voor de huidige uitbarsting, aldus deze zegslieden. De aanval van Hezbollah op Kiryat Shmona werd ook ,,buitenproportioneel'' genoemd. (Reuters, AP, AFP)