Kussengevecht met blokken nep-iglo

Heb je wel eens feest gevierd midden in de nacht, in ene museum, en daarna geslapen onder opgezette dieren? Vijftig kinderen van 8 tot 10 jaar mochten dat vorige week. Ze mochten een hele nacht in het Museon in Den Haag blijven waar de tentoonstelling `Eskimoland' te zien is. De kinderen vierden het Midzomernachtfeest. De Inuït (zoals de Eskimo's echt heten) in Groenland doen dat ook, midden in de zomer. Ze vieren dat de zon 's nachts niet onder gaat. Zij blijven de hele nacht op. De kinderen in het Museon gaan wel slapen, maar pas heel laat. Als ze heel moe zijn van een spannende avond.

De avond begint saai, met een speurtocht over de tentoonstelling Eskimoland. Sander (10) gaapt ervan. Niet dat hij moe is. Hij mag door de weeks altijd tot half negen opblijven. In het weekeinde zelfs tot tien uur. Als de kinderen naar de aula lopen om de mooiste en duurste trommel van het museum te bekijken, gaat plotseling een alarm af. Sommigen denken dat er brand is uitgebroken. Eenmaal in de aula blijkt dat de trommel is gestolen. Dáárom is het alarm afgegaan! De kinderen gaan op zoek naar de dader.

De kinderen in de groep van Sander heten de Ringelrobben. Zij gaan eerst naar het magazijn, in de kelder van het museum. De magazijnchef heeft handschoenen aan. Dat vinden de Ringelrobben maar verdacht. Ze kijken onder het bureau, en erachter. Zoë (8) besluit zelfs de prullenbak grondig uit te mesten. Geen trommel te vinden.

Dan gaan de Ringelrobben naar de fotograaf. ,,Bent u in de aula geweest?'' vragen ze. ,,Ja,'' zegt hij. ,,Of nee, nee, toch maar niet.'' De Ringelrobben joelen. Ze willen zijn kast doorzoeken, maar dat mag niet van de fotograaf. Volgens hem staat de kast onder stroom. De Ringelrobben zijn nu zeker van hun zaak. ,,Hij heeft het gedaan!'' roepen ze.

De museumdirecteur kan ze niet op andere gedachten brengen. Hij stuurt ze naar een kantoorman op de eerste etage. Het is daar behoorlijk donker. In het zwakke licht van beneden kunnen de kinderen nog net de omtrekken van opgezette dieren zien. Sanne (10) en Elisabeth (10) zien ook insecten, zo groot als katten. ,,Best wel eng'', vinden ze. De kantoorman probeert verdacht te doen, maar de Ringelrobben blijven denken dat de fotograaf de trommel heeft gestolen.

Even later komt een politie-agent binnen met de boef aan zijn arm. De boef is een medewerker van het museum die de Ringelrobben niet ondervraagd hebben. Hij zegt dat hij de trommel verstopt had, omdat hij bang was dat de kinderen hem misschien kapot zouden maken. Hij zet hem weer terug waar hij hoort. Eindelijk kan het midzomernachtfeest beginnen.

Na een uur dansen op lekker stampende discomuziek, is het tijd om naar bed te gaan. Sander (10) vindt het wel een beetje eng, maar ook gaaf om in het museum te slapen. Hij heeft een zaklamp bij zich om andere kinderen in de ogen te schijnen. ,,Dat is hartstikke lachen,'' vindt hij. De kinderen leggen hun matjes uit op de vloer van het museum. Sanne en Elisabeth liggen net onder een opgezette zeehond. ,,Maar ik lig gelukkig met m'n hoofd aan de andere kant,'' zegt Sanne. ,,Dan kijk ik hem tenminste niet aan, als ik wakker word.''

De Ringelrobben luisteren naar een griezelverhaal van Sanne. Ze spelen ondertussen met zaklampen. Even verderop houden andere kinderen een kussengevecht met de blokken van een nep-iglo. Na een uurtje gaat het licht uit en valt iedereen in slaap. Op dat moment hossen de Inuït in Groenland nog urenlang op een ijsschots rond.