KPN Telecom voert spoedig gedragscode in

KPN Telecom komt nog deze zomer met een gedragscode waarin het onder meer vastlegt hoe zijn personeel dient om te gaan met zakelijke contacten in het buitenland. Dit heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren bevestigd.

Invoering van de gedragscode, volgens KPN sinds acht maanden in voorbereiding, is versneld door de beschuldigingen van corruptie die het Nederlandse telecommunicatiebedrijf achtervolgen.

De taakgroep die de gedragscode voor KPN ontwikkelt staat onder leiding van bestuursvoorzitter W. Dik. De gedragscode omvat niet alleen richtlijnen voor internationaal zakendoen, maar ook voor bijvoorbeeld de opstelling van KPN in milieuzaken en bij de werving van minderheden.

Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) zegde eergisteren in een debat met de Tweede Kamer over maatschappelijk verantwoord ondernemen toe dat de KLM (net als KPN een staatsdeelneming) eveneens een gedragscode zal opstellen.

De Kamer debatteerde gisteren met staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) naar aanleiding van mogelijke corruptie van KPN in Indonesië en Tsjechië. Duidelijk werd daarbij dat een groot deel van de parlementariërs ontevreden is over het feit dat zij de vragen over deze kwestie grotendeels heeft laten beantwoorden door KPN. De meeste fracties zijn van mening dat de staatssecretaris zich te zeer formeel-juridisch heeft opgesteld door vol te houden dat niet zij, maar het ministerie van Justitie verantwoordelijk is voor eventueel onderzoek naar onoorbare praktijken in deze landen.

Beschuldigingen van corruptie in Tsjechië, geuit door voormalige ministers uit het Tsjechische kabinet-Klaus en een bij de privatisering van het Tsjechische telecombedrijf SPT gedupeerde aandeelhouder, bleken eerder dit jaar uit een rapport van accountant Deloitte en Touche. Het KRO-programma Netwerk legde de hand op dit rapport. Volgens staatssecretaris De Vries heeft de gedupeerde SPT-aandeelhouder tegenover een Tsjechische parlementaire enquêtecommissie echter verklaard dat KPN niet bij corruptie betrokken is. Gisteren nuanceerde de betrokken aandeelhouder in een uitzending van Netwerk dat hij KPN niet direct van corruptie beschuldigt, maar wel door KPN ingeschakelde partijen.

Een tweede kwestie betreft mogelijke corruptie van KPN in Indonesië. In een Netwerk-uitzending betitelde de Oostenrijkse hoogleraar J. Graf Lambsdorff de financiële constructie die KPN is aangegaan bij de aankoop van een belang in het Indonesische Telkomsel als corruptie. KPN hielp een vriend van Soeharto bij de verwerving van een belang van vijf procent in Telkomsel, maar houdt vol dat het hier een normale bancaire transactie betreft. De staatssecretaris heeft deze zienswijze onderschreven. KPN heeft intussen een bodemprocedure aangespannen tegen de KRO waarin het bedrijf schadevergoeding zal eisen.