IRAK

Irak stemt ermee in dat onafhankelijke technici giftig materiaal komen verwijderen uit een laboratorium van de VN-ontwapeningscommissie UNSCOM in Bagdad. Irak heeft als voorwaarde gesteld dat onder de technici geen inspecteurs van UNSCOM zijn, en dat ze worden begeleid door vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en door diplomatieke waarnemers. Dat hebben de VN gisteren in New York gezegd. Verwacht wordt dat het team voor 1 juli in Bagdad arriveert. Eerder was bekend geworden dat in het laboratorium, dat door UNSCOM half december bij zijn vertrek uit Bagdad was verzegeld, kleine hoeveelheden mosterd- en zenuwgas waren achtergebleven. UNSCOM ontkende dat deze gevaarlijk waren, maar adviseerde ze te verwijderen voor de gebruikelijke stroomstoringen in Irak van het zomerseizoen. Irak verbrak in december alle banden met UNSCOM. De VN-Veiligheidsraad discussieert thans over voorstellen om het ontwapeningsproces weer op gang te brengen. (Reuters, AFP)