Internationale beurzen

LONDEN

Bij gebrek aan kopers is de FTSE-index op de Londense beurs vanochtend 33,9 punten omlaag gegaan naar 6.382,8. Bedrijfsnieuws waar beleggers kooplust aan konden ontlenen ontbrak. Een andere remmende factor onder potentiële kopers vormt de vrees dat de Verenigde Staten volgende week de rente verhogen.

FRANKFURT

Ook de DAX-index in Frankfurt ging omlaag, hoewel het verlies beperkt bleef tot 0,17 procent. Duitslands grootste industrieconcern Daimler/Chrysler, dat een aparte beursnotering overweegt voor de lucht- en ruimtevaartdivisie Dasa, lag met een stijging naar 85 euro goed in de markt. Concurrent BMW herstelde zich van het verlies van gisteren nadat het concern bekendmaakte dat het in 2005 1,7 miljoen auto's wil maken. Dat zijn er een half miljoen meer dan nu.

Deutsche Telekom ging omlaag. Volgens analisten bieden institutionele beleggers massaal hun stukken in dit telecom-fonds aan. Deutsche Telekom staat op het punt 285 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Door de koers nu te laten dalen hopen beleggers bij de emissie goedkoper aan nieuwe stukken te komen.

PARIJS

Op de beurs van Parijs was vanochtend de grote vraag wie het komende seizoen de wedstrijden uit de nationale voetbalcompetitie mag uitzenden, Canal Plus of TF1. Het eerste bedrijf heeft volgens ingewijden de beste papieren. De koers van Canal Plus steeg, die van TF1 ging omlaag. De Franse krant Le Figaro kwam met een Salamonsoordeel: geef beide bedrijven ieder de helft van de tv-rechten. De CAC-index op de beurs noteerde na het middaguur 0,65 procent lager.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index zakte met 191,80 punten tot 17.436,52. De daling, 1,1 procent, was voornamelijk het gevolg van winstnemingen. De beurs van Singapore kwam vandaag uit op een record. De index steeg met ruim 1 procent. Ook Zuid-Korea stond in de plus met een stijging van 0,5 procent. De index van de beurs in Hongkong eindigde op 13.784 punten, een verlies van 0,03 procent. Eerder op dag stonden de koersen, uit angst voor een renteverhoging in de VS, gemiddeld 0,4 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag lager gesloten door aanhoudende vrees voor een stijging van de rente. De Dow-Jonesindex daalde met 132,03 punten (1,24 procent) tot 10.534,83. Sinds het weekeinde is de Dow met 320 punten gezakt.