In Vrij Kashmir moeten `Indian dogs' wegwezen

India en Pakistan dreigen opnieuw met elkaar in oorlog te raken over de omstreden provincie Kashmir. ,,Daar, op die bergkam recht voor ons, dat zijn Indiase stellingen. Als ze op ons willen schieten, kunnen ze dat.''

Aan de rand van de stad, waar de rivieren Jhelum en Neelum bij elkaar komen, staat een metershoge raket opgesteld. De rode punt van de Ghauri-raket, de trots van het nucleaire Pakistan, wijst dreigend naar India, een kleine zestig kilometer naar het oosten. `Srinagar 182 kilometer', staat in het Urdu geschreven op een verkeersbord naast het gevaarte. En even verderop op een rots in het Engels: Indian dogs go home!

In Muzaffarabad, de hoofdstad van Azad (Vrij) Kashmir, staat alles in het teken van de Pakistaanse strijd voor de bevrijding van `door India bezet Kashmir', waarvan Srinagar de hoofdstad is. ,,Die raket is laatst neergezet bij een demonstratie van de Jamaat-e-Islami, een radicale islamitische partij hier'', zegt majoor Zafar. ,,Nee, deze is niet echt, maar we hebben dit soort raketten wel'', voegt de Pakistaanse militair er grinnikend aan toe.

De oude, historische weg van Muzaffarabad naar Srinagar door de Jhelum-vallei voert al jaren niet meer naar Srinagar. Bij het dorpje Chakoti, op de bestandslijn tussen India en Pakistan, is het eindpunt. ,,We worden nu bekeken door de vijand'', zegt Zafar als de Pakistaanse legerjeep over een heuvelrug rijdt, acht kilometer voor Chakoti, het laatste dorp aan de Pakistaanse kant van Kashmir. ,,Daar, op die bergkam recht voor ons, dat zijn Indiase stellingen. Als ze op ons willen schieten, kunnen ze dat. Gisteravond hebben ze geschoten, en twee dagen geleden. Je weet nooit wanneer.''

De jeep rijdt behoedzaam verder door de groene heuvels en de rijstvelden, die worden onderbroken door boerengehuchten, vluchtelingenkampen van ontheemde Kashmiri's en buitenposten van het Pakistaanse leger. Op de laatste berg voor Chakoti houdt de jeep stil. Majoor Zafar en kapitein Kamran, die de laatste kilometers is meegereisd, klimmen via een steil pad naar de top van de berg en staan plotseling tussen de zandzakken in een diepe loopgraaf die eindigt bij een bunker. Vier jonge soldaten liggen achter een zware mitrailleur en speuren naar bewegingen aan de overkant van de vallei.

Op een tafeltje in de bunker liggen drie legergroene verrekijkers en een revolver naast een ouderwetse veldtelefoon. ,,De Indiërs kijken naar ons'', zegt kapitein Kamran. ,,Ze zitten hier vier kilometer vandaan. Soms beschieten ze ons met mortieren of mitrailleurs, maar meestal richten ze op de bewoners van Chakoti hier beneden. Het dorp ligt op een presenteerblaadje voor de vijand.'' [Vervolg KASHMIR:pagina ]