Hypotheekrente hoger

De rente op de kapitaalmarkt is vanmorgen wederom sterk gestegen. Nadat de grote aanbieders van hypotheekleningen deze maand al tweemaal hun rentes verhoogden, luidde Roparco vanmorgen een derde ronde van hypotheekrenteverhogingen in. Roparco maakte vanmorgen bekend zijn tarieven met ingang van volgende week dinsdag met 0,2 procent voor vijf jaar rentevast, en 0,1 procent voor tien jaar rentevast te verhogen. Roparco reageerde op de aanhoudende onrust op de obligatiemarkten.

Obligaties kregen vanmorgen nieuwe klappen, nadat de Amerikaanse obligatiemarkt gisteren opnieuw verzwakte. Beleggers gaan er van uit dat de Amerikaanse centrale banken de rente volgende week zullen verhogen met minimaal een kwart procentpunt tot 5 procent. De voornaamste reden voor de nervositeit leek vanmorgen te liggen in de verwachtingen voor het aantal rentestappen dat de VS daarna, in de loop van het jaar, al dan niet nog zullen nemen. Sommige analisten gaan overigens uit van een veel grotere renteverhoging volgende week.

Ook opmerkingen van president Tietmeyer van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, dat de Europese economie aan momentum wint, werden op de Europese obligatiemarkt gisteren al slecht ontvangen. Obligaties reageren doorgaans negatief op berichten over aantrekkende economische groei.

Door de koersdalingen van obligaties steeg de effectieve rente op Nederlandse tienjaars-staatsobligaties naar 4,82 procent vanmorgen. Dat is de hoogste stand voor de kapitaalmarktrente sinds juni 1998. Gisteren ging het gerucht dat een grote partij Duitse staatsleningen was verkocht voor Amerikaans schatkistpapier, vermoedelijk door een groot beleggingsfonds.

Omdat de Europese rente harder steeg dan de Amerikaanse, liep het renteverschil tussen de euro-landen en de VS terug van 1,66 procent vorige week tot 1,53 procent vanmorgen. De koers van de euro munt ten opzichte van de dollar profiteerde daarvan. De euro steeg naar 1,0458 dollar per euro, van 1,04 gisteren en 1,0320 woensdag.