Handke's Arsch

Als het over Servië gaat wil het sommigen zo rood voor de ogen worden dat nuances verdwijnen. De reet van Peter Handke blijkt bij uitstek aanleiding tot wilde fantasieën. Volgens Der Spiegel van 29 maart 1999 zei Handke bij een openbaar debat: `Sie können sich Ihre Leichen in den Arsch stecken.' Gelukkig weet H.M. van den Brink (CS, 18 juni) beter: `Jullie mensenrechten, zo sprak [Handke] fijnzinnig, die stop ik in mijn reet.' Het is precies deze verdraaiing van feiten en uitspraken waarvan Handke zodanig walgde, dat tijdens een debat in het Wiener Akademietheater op 18 maart 1996 de volgende woordenwisseling met iemand uit het publiek ontstond:

Handke: ,,Das haben Sie von Ihrem blöden `Spiegel'...

Zuhörer: ,,Vielleicht sind die Journalisten, die in den Lagern waren, etwas betroffener als Sie.''

Handke: ,,Betroffenheit! Das kann ich schon überhaupt nicht hören. Gehen Sie nach Hause mit Ihrer Betroffenheit, stecken Sie sich die in den Arsch!''

(Na te lezen onder andere in Konkret 5/99. Of Handke dit al dan niet fijnzinnig zei, wordt niet vermeld.)