GROOVE ARMADA

Vanuit een gezamenlijke liefde voor jazz, house, disco en funk maken Andy Cato en Tom Findlay muziek waarin deze stijlen allemaal doorklinken. En hoewel wel meer muzikanten dit soort genres tegenwoordig graag mengen, ontstaat hier een oorspronkelijk geheel. En dat is een grote verdienste. De soms gezongen, soms instrumentale nummers zijn opzwepend dankzij de rijkdom aan percussie, de steeds fluctuerende inzet van bliepende geluidjes, jungle-kreten en herhaalde zangfragmenten. Doordat er laag over laag wordt gelegd, kan de subtiele muziek hier toch vaart en spanning krijgen.

Cato en Findlay houden van omfloerste lage tonen. Maar soms breekt er de sprankeling doorheen van een voltallige big band. Zo goochelen de twee met muziek van onverwachte herkomst, want even makkelijk laten ze in een volgend stuk een herhaalde damesstem opdraven die achter elkaar dezelfde boodschap verkondigt: `I see you baby, shaking that ass'. Cato en Findlay zijn dan ook allebei dj en hebben zo een uitgebreid geluidsarchief. Maar behalve de sampler en sequencer bespelen ze ook zelf de trompet.

Groove Armada klinkt `ronder' en vriendelijker dan bijvoorbeeld Underworld of Orbital. Dit is dance als een wollen deken – in plaats van prikkeldraad.

Groove Armada. Vertigo (V2 0523782)

    • Hester Carvalho