Estafetteploeg kan niet zonder grillige Douglas

De enige kans voor Nederlandse sprinters om internationaal op te vallen op de 100 meter is de estafette. Maar komt de oranjeploeg dit seizoen nog wel in actie? Troy Douglas: ,,Ik kies altijd eerst voor mezelf.''

Het leek zo mooi. Met de financiële steun van het koeriersbedrijf DHL zou de Nederlandse estafetteploeg de atletiekwereld gaan veroveren. Eén van de atleten, Troy Douglas, verbrak echter de eenheid door na problemen met co-sponsor Nike op een ander merk schoenen te gaan lopen. Dat was voor DHL vorige week aanleiding om de ambitieuze plannen met de ploeg te laten varen en alleen nog individuele sprinters te sponsoren. ,,Sorry, ik kon niet anders'', excuseert Douglas zich. ,,Ik heb voor Troy, voor mezelf, gekozen.'' Hij bezweert dat hij zich wel blijft inzetten voor de estafette.

De kans dat een Nederlander ooit te midden van het Amerikaanse en Caraïbische sprintgeweld op de 100 meter internationaal hoge ogen gooit, is nihil. Daarom is de estafette de enige mogelijkheid op te vallen op het koningsnummer van de atletiek. Vorig jaar haalde Nederland bij de Europese kampioenschappen de finale van de 4x100 meter. Paul Wernert, de nieuwe bondscoach van de estafetteploeg, vergelijkt de Nederlandse situatie met die in Duitsland. ,,Daar hebben ze op de 100 meter ook geen echte toppers. Maar de Duitse ploeg werd afgelopen weekeinde in de Superliga wel derde met een tijd van 38,88.'' De Nederlandse ploeg moet 38,84 lopen om aan de wereldkampioenschappen in Sevilla te mogen meedoen.

Douglas is een sleutelfiguur voor de estafette. De 36-jarige atleet uit Bermuda mag sinds vorig voor Nederland uitkomen en brengt vooral veel ervaring mee. Maar Douglas kan, met trainer Henk Kraaijenhof in zijn rug, wispelturig zijn. Zo meldde hij zich twee weken geleden op het laatste moment af voor de wedstrijd om de Gouden Spike in Leiden, waar de estafetteploeg een serieuze limietpoging zou doen. Vlak voor de wedstrijd sprak Douglas de voicemail van Wernert in. De atleet gaf de voorkeur aan een 200 meter in Frankrijk. ,,Hij heeft ons laten barsten'', was de reactie van de boze Patrick van Balkom, de andere vedette van de ploeg. De Nederlands kampioen weigerde met een vervanger voor Douglas te lopen. De limietpoging werd afgeblazen.

Het leek het einde van de estafetteploeg. Een gesprek met alle atleten, vorige week, voorkwam dat. ,,We gaan er weer voor'', zegt Van Balkom. Afgesproken werd dat niet meer op het laatste moment wordt afgezegd voor een wedstrijd. De vraag is wat die afspraak waard is. Douglas toonde in het onderhoud met zijn collega's geen spijt. Hij begreep niet waarom iedereen over hem was heengevallen. ,,Ik kies altijd eerst voor mezelf. Ik moet wel, ik leef van de atletiek.'' En zo werd er eigenlijk niets uitgesproken. ,,Volgens mij hadden er wel wat meer dingen gezegd kunnen worden'', aldus Van Balkom. Wernert: ,,Ik wilde niet te veel ingaan op het verleden. Dat had toch geen zin.''

Douglas noemt het teleurstellend dat de estafetteploeg niet zonder hem heeft gelopen in Leiden. Van Balkom had volgens hem zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Van Balkom: ,,Dat is makkelijk gezegd. Hij draait de zaken om. Hij had moeten lopen in Leiden, ik was er.'' Douglas: ,,De andere jongens moeten het zelfvertrouwen uit zichzelf halen en niet uit Troy. Ik heb ze verteld dat ik in mijn hart altijd bij ze ben, ook al zit ik ergens ver weg.'' Van Balkom heeft best wel begrip voor Douglas. Ook voor hem gaat het individuele belang voor. Ook voor hem is de 200 meter het hoofdnummer. Beide atleten hebben zich nog niet gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen in augustus. De richttijd is 20,50. ,,Die tijd is niks voor mij, geen probleem'', zegt Douglas zelfverzekerd. Maar in het uiterste geval zou de estafette Douglas en Van Balkom een startbewijs voor Sevilla kunnen bezorgen.

Het wachten is nu op Wernert, die op zoek moet naar geschikte wedstrijden. Geen eenvoudige opgave, want er worden maar weinig goede estafettes georganiseerd. Voorlopig is de hoop gevestigd op een wedstrijd in het Oostenrijkse Linz op 26 juli. ,,Ik heb het idee dat iedereen dan kan'', zegt Wernert voorzichtig. ,,Ik ben er zeker bij in Linz'', belooft Douglas. ,,Daar moet het gebeuren.''

Volgens Wernert heeft het geen zin zonder Douglas verder te gaan. De inbreng van de veteraan is hard nodig om tot acceptabele tijden te komen. Nederland zou een snellere ploeg kunnen hebben. Nathanael Esprit, sinds drie weken nationaal recordhouder op de 100 meter (10,20), heeft echter besloten voor de Nederlandse Antillen uit te komen. De 21-jarige sprinter studeert in de Verenigde Staten en is gemiddeld slechts een maand per jaar in Nederland. Dan wordt hij uitgerekend getraind door Wernert. De Hagenaar heeft vergeefs geprobeerd Esprit over te halen voor Nederland te starten. ,,Het probleem is dat we hem niets te bieden hebben'', aldus Wernert.

Esprit is komend weekeinde wel van de partij bij de Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn. Hij loopt de 100 en 200 meter. Ook titelhouder Van Balkom heeft voor die nummers ingeschreven. Douglas loopt verrassend alleen de 100 meter. ,,Dat wordt leuk, joh'', voorspelt hij.