BijBaan

Kan Baan zich meten met IBM? De nieuwe financieel bestuurder Jim Mooney trok deze week een parallel tussen zijn nieuwe werkgever Baan en zijn oude werkgever IBM.

Toen het grootste computerbedrijf ter wereld in diepe problemen verkeerde en de aandelenkoers een dieptepunt had bereikt, besloot bestuursvoorzitter Lou Gerstner de uitoefenprijs van de IBM-opties te verlagen. ,,Gerstner zei later dat dit het slimste was wat hij ooit heeft gedaan'', vertelde Mooney deze week op de aandeelhoudersvergadering van Baan.

De boodschap was duidelijk. Als Big Blue zijn wederopstanding deels te danken heeft aan de verandering van de prijs van opties, dan moet die maatregel zeker goed genoeg zijn voor een softwarebedrijfje op de Veluwe. De verzamelde aandeelhouders klapten hartstochtelijk. Om zijn goede werknemers te behouden, moest Baan de optieregeling voor zijn werknemers wel opwaarderen, was de algemeen gedeelde mening.

Baan is een van de weinige Nederlandse bedrijven waar de commissarissen delen in de optieregeling, een praktijk die de toezichthouders belang geeft bij koersontwikkelingen op korte termijn. Enkele vertegenwoordigers van pensioenfondsen protesteerden voorzichtig.

Zo voorzichtig dat president-commissaris Pierre Everaert niet aan het twijfelen werd gebracht. De oud-Philipsbestuurder, in Eindhoven al opgevallen met zijn Bourgondische levensstijl, heeft geen last van valse schaamte: ,,Ik houd mijn opties goed in de gaten. Ik zorg nu eenmaal goed voor mezelf.''

Michiel van Nieuwstadt

    • Michiel van Nieuwstadt