Beursplein wacht op Alan Greenspan

Bij gebrek aan bedrijfsnieuws was de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend opnieuw in de ban van de rente. Voor dinsdag wordt nauwelijks meer handel van betekenis verwacht op de beurs, waar alle ogen van beleggers en makelaars zijn gericht op Alan Greenspan. De president van de Amerikaanse centrale banken (de Fed) zal aanstaande dinsdag hoogstwaarschijnlijk een renteverhoging aankondigen.

Een stijging met een kwart procentpunt zal weinig schade aanrichten, verwacht een commissionair. ,,Die verhoging is allang verwerkt in de markt'', licht hij toe. ,,Gaat de rente echter met een half procent omhoog, dan is dat dodelijk.'' De obligatiemarkt in Amsterdam liep vooruit op de mogelijke renteontwikkelingen en verloor gemiddeld drie dubbeltjes. De dertigjarige staatslening ging zelfs met 70 cent achteruit.

Naast de renteperikelen speelde vanochtend ook een rol dat de dollar verder onderuitging. Hierdoor liep de belangrijkste beursgraadmeter AEX met 4,67 punten terug naar 562,45.

Onder de hoofdfondsen waren de technologiefondsen de grootste dalers. Baan, dat zich eerder deze week in de kopgroep van stijgers nestelde, was met een min van 60 eurocent op 15,50 euro procentueel de grootste verliezer. Een andere sterke stijger van de laatste weken, ASM Lithography, volgde dat spoor met een verlies van 1,40 euro op 52,95.

Philips was een van de weinige positieve uitschieters op het Damrak met een 80 eurocent hogere notering op 93,80 euro. Alleen Heineken en KLM overtroffen het Amsterdamse elektronicaconcern. Brouwer Heineken ging een euro omhoog naar 52,40, terwijl de luchtvaartmaatschappij een halve euro per aandeel duurder werd op 26,60.

Het van gisteren daterende gerucht dat handelshuis Ceteco zal worden overgenomen door een Latijns-Amerikaanse branchegenoot werkte ook vanochtend nog door in de koers. Na de stijging met 10 procent gisteren ging de koers vanochtend nog eens 4 procent omhoog naar 10,55 euro.