Wereldsprookjes

In Vlaanderen `leven' nog veel reuzen en op feesten in veel steden spelen ze een hoofdrol. Soms maken ze een uitstapje naar het buitenland en zaterdag 26 juni tussen 13-15u komen ze naar de Efteling in Kaatsheuvel: de Preutelmedamme, Vake Viool, Walter, Aldegonde en reuzenbaby Zeger. Eigenlijk zijn ze uitgenodigd om te komen kijken naar de nieuwe tentoonstelling Wereldsprookjes. In het attractiepark zijn uit 17 landen bekende en onbekende sprookjes bij elkaar gebracht. In vitrines met grote landkaarten liggen niet alleen de sprookjesboeken, maar ook attributen uit het land, een korte vertaling van het sprookje en wat achtergrondinformatie. Zo weten we dat Niels Holgerssons Wonderbaarlijke reis met Maarten de Ganzerik eigenlijk een Zweeds aardrijkskunde boek was, dat zo poulair is geworden dat we het nu eigenlijk alleen maar kennen als sprookje. De sprookjestentoonstelling is zaterdag vanaf 13u te zien.

*Tentoonstelling Wereldsprookjes in De Efteling vanaf 13u en reuzen uit Vlaanderen op zaterdag 26 juni van 13-15u, Europalaan 1, Kaatsheuvel. Toegang: kinderen tot 3 jaar gratis, vanaf 4 jaar ƒ37,50. Open dag van 10-18u, van 10 juli t/m 29 aug van 10-21u. Inl 0416-288308.

NijlpaardjesIn het Noorder Dierenpark zijn binnen tien dagen drie nijlpaardjes geboren. De twee oudste, Balenga en Nepoko, zwemmen al buiten in het bassin met hun moeders Suzy en Sara. Vooral Balenga (een naam van een Afrikaanse stam) vindt het heerlijk buiten, het liefst ligt hij op een platte steen midden in het bassin uren in de zon. Het jongste familielid Kabura (de naam van een opperhoofd uit de Afrikaanse mythologie) `woont' met haar moeder nog even een paar dagen in het binnenverblijf. Een nijlpaardje weegt bij de geboorte zo'n 30 tot 50 kilo en of de pasgeborenen mannetjes of vrouwtjes zijn, weten ze nog niet in Emmen, omdat de moeder haar jong heel goed tegen indringers (en in dit geval ook verzorgers) beschermt en een woedende nijlpaardmoeder kan je beter niet tegenkomen. Het Noorder Dierenpark geeft ook aardige dierenboekjes uit: Zoo informatie. Niet alleen instructief en leuk om te lezen, maar ook handig voor een spreekbeurt of werkstuk. Deze maand gaat het over Dier & Taal, want voor dieren is communicatie heel belangrijk en soms zelfs een zaak van leven en dood. Dieren geven elkaar signalen met behulp van geluiden, geuren, kleuren, elektrische signalen, houding en beweging. Zo heeft een ijsbeer waarschijnlijk de beste neus van alle zoogdieren.In Alaska hebben wetenschappers eens een ijsbeer gevolgd, die in een rechte lijn over allemaal ijsbergen, richels en open vlaktes naar een stel zeehonden liep. Hij had de dieren over een afstand van 64 kilometer geroken. En de grootse stinker van het dierenrijk. de zorilla, een marter uit Afrika, scheidt zo'n vieze stinkende stof af, dat die al op 1500 meter afstand te ruiken is. Zo kan hij zich uren tegoed doen aan een zebrakarkas, terwijl de stank negen volwassen leeuwen op een eerbiedwaardige (ruik)afstand houdt. Bezoekers met een abonnement op het Noorder Dierenpark ontvangen Zoo informatie gratis, maar een jaarabonnement op de 5 delen kan ook (ƒ35) en losse nummers zijn à ƒ12 per deel te koop in de winkel van het dierenpark.

*Jonge nijlpaardjes in het Noorder Dierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Toegang voor kinderen onder de 3 jaar gratis, van 3 t/m 9 jaar ƒ21, daarboven ƒ26. Abonnement op Zoo informatie ƒ35 per jaar (5 delen) en losse nummers ƒ12. Inl 0591-690275.

GuldenHet duurt niet lang meer, dan kan de gulden niet meer in de snoepautomaat en kan je geen ijsjes meer kopen voor een piek. In 2002 gebruiken we geen gulden meer, maar krijg je voortaan je zakgeld in euro's. Alle guldens, vijfjes, rijksdaalders, kwartjes, dubbeltjes en stuivers moeten dan worden ingeleverd. Samen zo'n 3 miljard munten (wel 12 miljoen kilo, ter waarde van ongeveer 2.000.000.000 (twee miljard gulden). Ook 380 miljoen bankbiljetten moeten verdwijnen (samen 400.000 kilo ter waarde van 40.000.000.000 gulden (40 miljard gulden). Wat gaat er met al die munten en bankbiljetten gebeuren? Een feestvuur van papiergeld dat weken duurt, het Paleis van de koningin beplakken met haar portret of een skatebaan maken van geperste bankbiljetten? Gewoon omsmelten of verbranden of heb jij een beter idee? Het Koninklijk Penningkabinet in Leiden heeft speciaal over de gulden een afscheidstentoonstelling georganiseerd (vanaf 3 juli) en voor kinderen is er een wedstrijd aan verbonden. Schrijf wat je met al die miljoenen wilt doen. Tekenen mag ook. De beste inzendingen worden op Internet geplaatst (www.penningkabinet.nl) en de winnaars ontvangen een mooi kinderboek over geld. De hoofdprijswinnaars krijgen een gulden uit 1898, waarop koningin Wilhelmina (met lang haar) staat toen zij een meisje van 18 jaar was. De wedstrijd is voor kindren t/m 12 jaar. Er zijn drie hoofdprijzen in de leeftijdsgroep 4 t/m 6 jaar, 7 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. De verhalen en tekeningen kunnen t/m september worden opgestuurd naar het Koninklijk Penningkabinet, Postbus 11028, 2301 EA Leiden. Of per e-mail: (museum@penningkabinet.nl).

*Het is gebeurd met de gulden, opstel- en tekenwedstrijd voor kinderen van 4 t/m 6 jaar, 7 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Opsturen t/m september 1999 naar het Koninklijk Penningkabinet, Postbus 11028, 2301 EA Lieden. E-mail: museum@penningkabinet.nl.

Inl 071-5120748.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

Samenstelling:

Tonny Schoemaker