`Voorzitter Atlético is gelieerd aan mafia'

Jesús Gil y Gil, burgemeester van Marbella en eigenaar-voorzitter van de voetbalclub Atlético Madrid, wordt door de anti-corruptie brigade van het Spaanse Openbaar Ministerie verdacht van rechtstreekse contacten met de Siciliaanse Cosa Nostra en een Colombiaans drugskartel.

Justitie opende gisteren de aanval op Gil en een rechter in Marbella die eerder deze week een aantal bezwaren toekende die de advocaten van Gil hadden ingediend tegen een lopend corruptie-onderzoek. Daarbij wordt gesuggereerd dat Gil de rechter heeft gecorrumpeerd.

Het is voor het eerst dat Gil openlijk in verband wordt gebracht met mafia-praktijken aan de Costa del Sol. Gil boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder deze maand een groot aantal overwinningen in steden aan de Spaanse zuidkust. Tegen de burgemeester loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar het gebruik van gemeentegeld van Marbella voor de financiering van shirtreclame bij Atlético Madrid.

Afgelopen maandag besloot een omstreden rechter in Marbella, Pilar Ramírez, een klacht te honoreren van Gil tegen de speciale fraude-officier die met het onderzoek belast is. De reactie van het openbaar ministerie liet niet lang op zich wachten: zowel rechter Ramírez als burgemeester Gil worden ervan beschuldigd deel uit te maken van een netwerk aan mafia-contacten. Het zou daarbij gaan om het witwassen van drugsgelden aan de Spaanse zuidkust. Tegen de omstreden rechter is een strafrechtelijk onderzoek geopend.

De nieuwe, gedetailleerde beschuldigingen leggen een rechtstreekse lijn tussen de machtige Cosa Nostra-clan die wordt aangevoerd door Nitto Santapaola, het Medellín kartel, de familie van rechter Ramírez en Jesús Gil. De Italianen zouden daarbij de verkiezingscampagne van Gil gefinancierd hebben in ruil voor een belang in de jachthaven van Marbella. Gil heeft de beschuldigingen inmiddels ontkend en zegt het slachtoffer te zijn van een politieke samenzwering. Daarbij betitelde hij de officieren van het openbaar ministerie als ,,de werkelijke mafia''.