`Totale oorlog' barst los in Colombia

In Colombia zijn tijdens hevige gevechten tussen het leger, marxistische rebellen en extreem-rechtse paramilitairen ten minste 65 doden gevallen, onder wie 35 regeringssoldaten. De rebellen van de FARC, die de afgelopen dagen een offensief hadden ingezet tegen de paramilitaire doodseskaders van Carlos Castaño, botsten met het regeringsleger in de bergen van Nudo de Paramillo, de schuilplaats van de paramilitairen. ,,Dit is een totale en absolute oorlog'', zei generaal Víctor Julio Álvarez gisteren. Het is onduidelijk of de oplaaiende strijd gevolgen heeft voor de vredesonderhandelingen die op 6 juli tussen de regering en de FARC zullen beginnen. De FARC, het oudste guerrillaleger van Latijns Amerika, heeft al eerder gezegd geen staakt-het-vuren te zullen afkondigen tijdens de onderhandelingen. De burgeroorlog heeft tot nu toe 35.000 slachtoffers gemaakt. (Reuters, AFP, AP)