TEEUWEN

De ene man heeft 400 kilo aubergines gekocht, want je weet maar nooit of die vrucht niet ooit zeldzaam zal worden. De ander spreekt hem bestraffend toe; de aankoop heeft een compleet maandinkomen gekost, en dan te bedenken dat het hier gaat om uiterst bederfelijke waar. En zo kletsen ze nog een tijdje door, tot de eerste belooft dat hij het nooit meer zal doen.

Het waren bizar gefantaseerde dialoogjes die de cabaretier Hans Teeuwen en de cabaretregisseur Pieter Bouwman twee jaar lang bij elkaar improviseerden voor het VPRO-radioprogramma De Avonden. De ene keer ging het over iemand die het vouwen van ballonnen tot hogere kunst had verheven (en dat met oorverdovend geknerp liet horen), en een andere keer over een acteur die moeite had met de rol van hittegolf, een actievoerder tegen Artsen zonder Grenzen, een man die struikrovers bestrijdt (en niet veel te doen heeft) of een jongen met een voortdurend gedwarsboomd verlangen naar een trui. Van deze scènetjes, die af en toe in hun grilligheid aan Jiskefet doen denken, zijn er nu 26 op een dubbel-cd gezet. Soms is een dun ideetje al na een minuut uitgespeeld, waarna Teeuwen en Bouwman er te lang op doorgaan. Maar op hun best zijn ze in de nummers die uitgaan van een volstrekt immorele gedachte: de louche waarzegger die zich beklaagt over het verlies van zijn cliëntèle, of de kapitein van de gezonken SS Mariska Veres die zijn schip als eerste in de steek heeft gelaten. In de reddingssloep was plaats voor vijftien personen, maar hij nam alleen twee danseresjes mee – anders was het een chaos geworden, want dan had iedereen mee gewild.

Hans Teeuwen & Pieter Bouwman: De mannen van de radio. CDHSP 34 MR (Hummelinck Stuurman Producties)

    • Henk van Gelder