Syrië uit op vredesoverleg met Israel

De Syrische president Hafez al-Assad heeft zich in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek opmerkelijk lovend geuit over de gekozen Israelische premier, Ehud Barak. Daaruit kan worden afgeleid dat Syrië het vredesoverleg met Israel nu snel wil hervatten.

In het vraaggesprek met zijn biograaf Patrick Seale dat werd afgedrukt in de Arabische krant Al-Hayat, zei Assad Barak te beschouwen als ,,een sterke en eerlijke man''. ,,Zoals de [Israelische] verkiezingsresultaten tonen, heeft hij [Barak] duidelijk brede steun. Het is duidelijk dat hij vrede wil bereiken met Syrië (..) Dit is een duidelijke verandering.''

Barak heeft in zijn recente verkiezingscampagne herhaaldelijk gezegd uit te zijn op een snelle vrede met Syrië. Ook wil hij de Israelische troepen binnen een jaar uit Libanon terugtrekken, waarvoor hij eveneens Syrische instemming nodig heeft.

Barak uitte op zijn beurt in een vraaggesprek met Seale zijn respect voor Assad. ,,De enige weg om een stabiele, alomvattende vrede in het Midden-Oosten te bouwen loopt via een akkoord met Syrië'', zei hij. Barak is nog steeds bezig met de vorming van zijn coalitieregering.

Assad, die op de Madrileense vredesconferentie in 1991 onderhandelingen bbegin met Israel, was naar algemeen wordt aangenomen zeer dichtbij een vredesakkoord met premier Yitzhak Rabin toen deze in november 1995 werd vermoord. De Israelisch-Syrische onderhandelingen in Wye Plantation, bij Washington, werden begin 1996 opgeschort nadat Rabins opvolger Peres algemene verkiezingen had uitgeschreven. Hij verloor deze tegen Likud-leider Netanyahu. De Syrische president zei dat met Netanyahu , ,,niets kon worden gedaan'' omdat deze werd omringd door ,,fanatici''.

,,Nu is de toestand volledig anders'', zei Assad. ,,Er is een beweging naar het centrum en er is een leider die, daarvan ben ik zeker, kan bereiken wat hij besluit te doen.'' Op de vraag of hij verandering zag in Israel, antwoordde hij. ,,Ja, er is beslist een verandering. Ik geloof dat er een werkelijk verlangen naar vrede is.''

Netanyahu weigerde de onderhandelingen met Israel te hervatten op het punt waar Rabin ten tijde van zijn dood was gekomen. Volgens Syrië had Rabin in beginsel toegezegd om de hele in 1967 bezette Hoogvlakte van Golan terug te geven in ruil voor volledige vrede en veiligheidsgaranties. Recentelijk vertelde Netanyahu zijn kabinet echter dat hij in het geheim onderhandelingen met Syrië had gevoerd over de Golan. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Farouk al-Shara, zei later dat Netanyahu geheim overleg had voorgesteld, maar dat Syrië dat had afgewimpeld. Barak heeft zich overigens niet publiekelijk vastgelegd op teruggave van de hele Golan. (Reuters, AFP)