Sp!ts sensationeler dan Metro

Metro en Sp!ts, sinds deze week gratis elke maandag tot en met vrijdag aan de trein- en metroreizigers uitgedeeld, zouden achteraf wel eens het ongelijk van de PCM-directie kunnen aantonen die Het Parool niet tot tabloid-formaat wilde terugbrengen. Of de kranten inhoudelijk aanslaan is nog een vraag, maar het `formaat van een halve krant' blijkt voor veel lezers een geschenk uit de hemel.

Na de eerste nummers lijkt Metro uiterlijk het oudere, wat rustiger broertje. Sp!ts in zeer korte tijd door het Telegraaf-concern ontwikkeld, heeft duidelijk leergeld bij zijn grote zus betaald. Met grotere koppen, en foto's van de Koningin op de voorpagina (donderdag) en het huwelijk van Sophie en Edward (maandag).

Voorlopig biedt Metro (oplage vooralsnog 250.000) wat meer `eigen werk' in de krant, met featureverhalen en dagelijks een - soms tenenkrommende - column. Daartegenover zet Sp!ts (120.000 stuks) een beurspagina in en meer sportpagina's. De krantenstrips zijn even slecht: 0-0. Beide kranten hebben een omvang van 24 pagina's. Metro heeft geen advertenties op de voorpagina, Sp!ts houdt de achterpagina vrij voor het belangrijkste sportnieuws.

Omdat de bladen hoofdzakelijk kopij van persbureaus gebruiken is het aardig om na te gaan hoe en waar bijvoorbeeld drie berichten op woensdag uit het aanbod van persbureau ANP in Metro en Sp!ts zijn geplaatst. Hoewel we natuurlijk niet te kritisch kunnen zijn op kranten die geen volledig dagblad willen zijn en met slechts 16 (Metro), respectievelijk 17 redacteuren (Sp!ts) worden gemaakt. Ter vergelijking: bij NRC Handelsblad werken ongeveer 170 redacteuren.

Beide kranten openen op woensdag met een foto van Clinton, de held van Kosovo, maar Metro brengt tevens prominent op de voorpagina het `human interest'-bericht over de Bijlmerslachtoffers die tóch worden onderzocht. Het ANP-bericht is nauwelijks bewerkt, maar geschrapt is de toch eigenaardige voorwaarde dat de te onderzoeken personen zelf voor een controlegroep moeten zorgen door iemand mee te nemen die geen relatie heeft met de Bijlmerramp. Sp!ts kiest op de voorpagina voor het wat `hardere' nieuws over de postbezorgingsproblemen van de PTT onder de kop: `Post komt te laat', terwijl Metro dit artikel tot de helft inkort en wat genuanceerder brengt op pagina 10 (Randstad) onder de kop `Eén op de tien brieven komt te laat aan'. Het `humanere' nieuws van de Bijlmerslachtoffers gaat bij Sp!ts praktisch ongewijzigd, op pagina 2 (Binnenland) mee.

Het nieuws over het vestigingsbesluit van het het beeld-instituut plaatst Sp!ts op pagina 4 (Binnenland). De redactie vult het ANP-bericht aan met de zinsnede `tot verbijstering van velen' (eigen onderzoek?). De gemeente Rotterdam, die volgens het ANP `opgetogen' is, `viert feest' volgens Sp!ts. De tekst over het toch interessante legaat van 25 miljoen gulden van de oud-professor en amateurfotograaf Wertheimer sneuvelt, ook in Metro, waar het bericht onbewerkt, maar tot de helft ingekort, op pagina 20 (Cultuur) wordt geplaatst met als onderkop `Amsterdams filmmuseum moet naar Zuid-Hollandse Maasstad verhuizen'. Deze laatste mededeling is wellicht bedoeld om de Amsterdammers de weg naar Rotterdam te wijzen.