Slangenmeisje verrast op Wimbledon

Het moet een pijnlijke gedachte zijn voor bondscoach Hans Felius dat het Nederlandse vrouwentennis op Wimbledon na drie dagen slechts wordt vertegenwoordigd door een eenling die pas sinds kort door de Koninklijke Nederlandse Tennisbond (KNLTB) is opgemerkt. De 25-jarige Seda Noorlander oogt een tikje mensenschuw, voor buitenstaanders wellicht een beetje wereldvreemd met haar voorkeur voor wurgslangen als huisdieren. Toch zorgde de introverte tennisster uit Den Haag gisteren voor een surprise door de zoveelste comeback van Jennifer Capriati te frustreren.

In twee sets (6-1 en 6-3) toonde Noorlander geen spoor van nervositeit tegen het voormalige wonderkind uit Amerika. Capriati is inmiddels weer opgeklommen naar de 44ste plaats op de WTA-ranking, maar de worsteling in de eerste ronde met Anke Huber had blijkbaar te veel van haar gevergd. Giechelend constateerde Noorlander dat ze in het kwalificatietoernooi op Wimbledon meer tegenstand had ondervonden dan gisteren op baan 18 van de trage Capriati.

Met haar dubbelhandige backhand en forehand joeg Noorlander de vroegtijdig opgebrande Amerikaanse van links naar rechts over de baan en voor het eerst in haar carrière plaatste ze zich voor de derde ronde op een grandslamtoernooi. Maar of dat nu zo bijzonder was? ,,Het maakt me niet uit of ik nu weer terugkeer in de top-100'', sprak ze laconiek. ,,Ik heb geen doelen, als ik maar lekker kan spelen.'' En met een nerveus lachje: ,,Ik ben doelloos.'' Het tennis is Noorlander als kind zo hardhandig door de strot geduwd dat ze niet alleen de familienaam van haar vader heeft afgezworen, maar tevens afstand heeft genomen van zijn overdreven ambities.

Met haar vader is ze inmiddels weer in het reine gekomen. Met zichzelf sloot Noorlander pas vrede nadat ze had besloten zich geen enkele druk meer op te leggen. Het spreken in het openbaar gaat haar nog altijd moeilijk af. Noorlander is een soliste die elke vorm van aandacht voor haar persoon als ballast ervaart. Ze houdt nu eenmaal meer van dieren dan van mensen. ,,Ik voel me het lekkerst als ik met mijn honden kan rennen in het bos.'' Als een zigeuner trekt ze in haar camper van toernooi naar toernooi. Haar collega's kijken steevast verwonderd op als Noorlander haar voertuig op een tennispark parkeert. ,,Dan lachen ze me uit, maar het is wel lekker goedkoop'', zei ze in Tennis Magazine.

Noorlander trekt zich nu eenmaal van niets en niemand iets aan. In Australië verscheen ze geheel in het zwart op de baan met een zwart geverfde haardos. Voor Wimbledon met zijn strenge kledingvoorschriften leken blonde lokken haar gepaster. Zo'n eigenzinnige vrouw moet je niet met een vaste coach willen opzadelen. Vorig jaar verscheen Noorlander met haar toenmalige Mexicaanse vriend op Wimbledon. Tegenwoordig laat ze zich begeleiden door de broer van haar nieuwe liefde, de Braziliaanse tennisser Fernando Costa.

Heeft de tennisbond dan nooit overwogen haar te steunen? Na alweer een bijna mysterieus lachje: ,,Goede vraag. Ik kan momenteel voor een klein bedrag een beroep doen op de diensten van de bond. Ik heb al eens een week getraind met bondstrainer Marian Laudin. Ook bondscoach Felius geeft me wel eens tips. Maar het liefste doe ik alles zelf, want ik speel ook louter voor mezelf.''

Op Wimbledon heeft Noorlander in elk geval al bijna 50.000 gulden verdiend. Daar kan de camper een tijdje van rijden en wellicht hoeft Noorlander minder afhankelijk te zijn van de gunsten van toernooidirecteuren, al zit ze daar niet op te wachten. In Rosmalen lag een wildcard klaar, al wist ze daar zelf niets van. ,,Mijn moeder had op teletekst gelezen dat ik in de eerste ronde tegen Appelmans moest spelen'', vertelde Noorlander. ,,Jammer dat de toernooidirecteur dat niet tegen mij had gezegd, want ik zat al in Engeland.''

Een uitnodiging van bondscoach Felius voor deelname aan de Fed Cup, eind juli in Amsterdam, had ze niet afgeslagen. Maar de opvolger van Fred Hemmes passeerde Noorlander en koos vandaag opnieuw voor Oremans, Boogert, Bollegraf en Vis. Amanda Hopmans ging er gisteren al van uit dat Felius voor de duels met het tweede garnituur voor een plaats in de wereldgroep geen invitatie zou krijgen. Als liefhebster van gravel kan Hopmans minder uit de voeten op de hardcourtbanen die voor het Fed-Cupteam zijn aangelegd. De vraag is echter hoeveel argumenten Felius heeft om de voorkeur te geven aan Oremans en Boogert. ,,Ik voel me niet minder dan Miriam en Kristie'', zei Hopmans gisteren. Felius zal de Fed-Cupwedstrijden hoe dan ook met zorg tegemoet zien, want na Oremans werden ook Boogert en Hopmans gisteren geruisloos afgevoerd.

Boogert retourneerde vooral zwak in haar duel met de Belgische Dominique van Roost: 6-3 en 6-3. De op Wimbledon debuterende Hopmans had geen antwoord (6-3 en 6-4) op het klassieke grastennis van Nathalie Tauziat, de finaliste van vorig jaar. De 31-jarige Française speelt nu tegen Seda Noorlander, maar de onnavolgbare Haagse zal er niet wakker van liggen. ,,Ik droom de gehele dag'', liet ze optekenen in de spelersgids van de WTA. Maar zeker niet van tennis. Als Noorlander morgen wordt uitgeschakeld, stapt ze vrolijk in haar camper en gaat ze op weg naar nieuwe avonturen in Oostenrijk, Zwitserland en Ierland. Lekker tennissen zonder zich te druk te maken over het resultaat.

    • Robèrt Misset