Simon Rattle naar Berliner Philharmoniker

De Britse dirigent Sir Simon Rattle is gisteren door de Berliner Philharmoniker gekozen tot hun toekomstige chef-dirigent. Rattle (44) volgt in 2002 Claudio Abbado op. Abbado, die zaterdag 66 wordt en het rustiger aan wil doen, was sinds 1989 de opvolger van de legendarische Herbert von Karajan, die het wereldberoemde Berlijnse orkest leidde van 1955 tot vlak voor zijn dood in 1989. Ook in 1989 was Rattle in Berlijn kandidaat, maar hij weigerde toen een mogelijke benoeming omdat hij zich daarvoor nog te jong voelde. Bij de geheime stemming over de opvolging van Abbado was Daniël Barenboim, muzikaal directeur van de Berlijnse Staatsopera en chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra, de belangrijkste andere kandidaat. Rattle won met grote meerderheid. De Berliner Philharmoniker vormen een zichzelf besturend orkest dat op democratische wijze beslissingen neemt.

Simon Rattle wordt de zesde chef-dirigent van het 117 jaar bestaande orkest, dat hij twaalf jaar geleden voor het eerst leidde, dat voor Von Karajan werd geleid door Hans von ulow, Arthur Nikisch en Wilhelm Furtwängler. Rattle, die op 15-jarige leeftijd werd aangenomen als slagwerker bij het Royal Liverpool Orchestra, verwierf wereldfaam als leider van het Birmingham Orchestra, dat hij van 1980 tot 1998 leidde. Vanaf 1978 stond Rattle als gast-dirigent voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat hem in 1980 aanstelde als vast gast-dirigent en waarmee hij sindsdien nauwe relaties heeft onderhouden. Met de Rotterdammers begeleidde Rattle bij de Nederlandse Opera uitvoeringen van Debussy's Pelléas et Mélisande (1993) en van Wagners Parsifal (1997).