Serviërs uit huizen gezet

In steden in het westen van Kosovo worden Servische burgers uit hun huizen gezet door soldaten van het bevrijdingsleger UÇK en Albanese burgers.

Huizen van Serviërs die de afgelopen anderhalve week naar Montenegro en Servië vluchtten, worden door het UÇK verdeeld onder Albanese vluchtelingen die terugkeren. In de stad Pec plakten Albanezen gisteravond papiertjes op Servische huizen met de mededeling: `Dit is nu een Albanees huis.'

Volgens de leider van de orthodoxe kerk in Montenegro, metropoliet Amfilohije, die nu in Pec verblijft om de Serviërs daar te steunen, zijn er de afgelopen dagen zo'n veertig Servische burgers ontvoerd door het UÇK, zeker elf werden vermoord. Gisteren arresteerden Italiaanse KFOR-militairen in Pec dertien Albanezen, onder wie acht UÇK-soldaten, op verdenking van plundering, bedreiging en verkrachting. Een KFOR-woordvoerder zei gisteren: ,,Natuurlijk mag het UÇK die Servische huizen niet in beslag nemen. Maar wij hebben een groot gebied onder onze verantwoordelijkheid, we zijn niet in staat alles te controleren.''

Uit Djakovica werden gisteren en eergisteren 25 Servische burgers door KFOR-soldaten opgehaald en naar Pec gebracht vanwaar ze naar Montenegro willen doorreizen. In deze stad wonen nu nog maar zo'n twintig Serviërs. Voor het akkoord met Belgrado woonden er zo'n vijfduizend. De metropoliet zei gisteren dat de Italiaanse KFOR ,,te langzaam reageerde op incidenten, en met te weinig manschappen aanwezig was om de veiligheid van Servische burgers te garanderen''.

Een Serviër gooide gistermiddag in het centrum van Pec een granaat naar een groepje Albanezen. Een Albanese man raakte zwaar gewond. De man was volgens de Italiaanse KFOR lid van het UÇK, ook al was hij gekleed in burgerkleren. Volgens generaal Del Vecchio is het UÇK nog het minste probleem. ,,Het zijn vooral de criminele groepjes om het UÇK heen, en de woedende, wraakbeluste burgers.''

DOSSIER: www.nrc.nl