Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het al jaren durende conflict tussen India en Pakistan om de provincie Kashmir. Ook de situatie in Kosovo. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder andere een portret van het politieteam van de regio Hollands-Midden dat zich bezighoudt met het opsporen en uitzetten van illegale en uitgeprocedeerde asielzoekers. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Over o.a. de staatkundige toekomst en economische opbouw van Kosovo en aandacht voor de herdenking van de Russische dichter Aleksandr Poesjkin die 200 jaar geleden in Sint Petersburg werd geboren. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Lost kindom of the Maya. Nieuwe ontdekkingen werpen een ander licht op de oude Maya-beschaving in Mexico en Midden-Amerika en vooral op de ineenstorting van hun rijk. NGC, 19.00-20.00u.

Vermeulen weet het beter. Bram Vermeulen ontvouwt in deze slotaflevering zijn visie op topsport. Een topsporter is volgens hem een huursoldaat die zijn tegenstander uit de wedstrijd schopt en zonder aan zijn supporters te denken vertrekt als hij er financieel beter van wordt. Ned.3, 19.23-19.52u.

Zembla: Operatie Cambodja. Portret van de Noorse arts Hans Husum die jarenlang in crisisgebieden werkte. In Cambodja traint hij nu gezondheidswerkers in het behandelen van landmijnslachtoffers. Ned.3, 20.50-21.25u.

Het andere gezicht. Slot van een serie over idealen in Nederland behandelt o.a. de eeuwige kloof tussen overheid en burgers, de crisissfeer bij justitie en het ontbreken van visie op het gebied van de infrastructuur. Ned.1, 21.01-21.26u.

Rare streken: Paradijzen op aarde. Vanavond de majestueuze rode rivier de Manu die ontspringt in het droge grasland van de Altiplano in het Peruaanse Andes-gebergte en eindigt in een landschap van reuzenbegonia's, orchideeën, ara's en brulapen. Canvas, 21.30-22.30u.

Werelden: Veel liefs uit Bagdad. Britse documentaire over de gesloten samenleving van Irak. De film volgt twee officiële persbegeleiders die tijdens de VN-inspecties de honderden buitenlandse journalisten in Bagdad controleren. Ned.1, 21.38-22.26u.

PRAATPROGRAMMA

De 7 hoofdzonden. Eerste van twee gesprekken met dichter, toneelschrijver Benno Barnard. Hij haalde onlangs de Vlaamse dichter Guido Gezelle van zijn voetstuk. Canvas, 22.30-23.00u.

KUNST

Stardust. Laatste seizoensuitzending met o.a. een bezoek aan de set van Black Cat, White Cat van de Joegoslavische regisseur Emir Kusturica. Ned.3, 19.52-20.20u.

AMUSEMENT

Zomerzout. Eerste aflevering van een 5-delige serie over de passie die mensen naast hun werk hebben. In deze uitzending Nel van der Vegt die verslaafd is aan het rolstoeldansen en NRC Handelsblad-redacteur Marcel aan de Brugh die twee keer per week de flamenco beoefent. Ned.1, 22.34-23.06u.

FILM

Project X – Top Secret (Jonathan Kaplan, 1987, VS). Diervriendelijke jongensboekfilm. Recruut Matthew Broderick beschermt chimpansee tegen militaire experimenten. Ze communiceren in gebaren met elkaar. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

Against the Wall (John Frankenheimer, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 22.20-0.20u., onderbroken door reclame.

. Dansen med Regitze / Waltzing Regitze (Kaspar Rostrup, 1989, Den./Noorw.). Destijds met Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film bekroond, oprecht, `hartverwaremd' drama waarin 60-jarige man (Fritz Helmuth) terugblikt op leven met eigenzinnige echtgenote (Ghita Nörby). Ned.1, 23.06-0.30u.

. Der Verlorene (Peter Lorre, 1951, West-Duitsland). Hoofdrolspeler van Fritz Langs M keerde terug naar Duitsland, dat hij in 1933 had moeten verlaten, om zijn enige film als regisseur-scenarist te draaien: een bittere studie naar een geleerde (Lorre zelf) die terugblikt op zijn zwakheden die hem ontvankelijk maakte voor nazi-manipulatie. Expressionisme als in de vroege geluidsfilm. ARD, 0.50-2.25u., zw.

The Green Man (Robert Day, 1957, Engeland). Weinig subtiele zwarte komedie met Alastair Sim als een klokkenmaker annex huurmoordenaar die het voorzien heeft op een hoogdravende politicus. ZDF, 2.05-3.20u., zwart-wit.

The Prince of Pennsylvania (Ron Nyswaner, 1988, VS). Door de scenarist van Philadelphia geregisseerde, eigenzinnige komedie schetst de provinciale verwarring en wanhoop in een mijnwerkersstadje. Rebellie van Keanu Reeves tegen vader Fred Ward mondt uit in plannen om hem te ontvoeren. Morgen, RTL4, 11.20-13.05u., onderbroken door reclame.

The Treasure Seekers (Henry Levin, 1982, VS). Standaard-avontuur. Rod Taylor en Stuart Whitsman duiken naar een schat in de Caraïbische Zee. Morgen, BBC2, 11.30-13.00u.

Runners (Carles Sturridge, 1983, Engeland). Verdienstelijk probleemdrama met thriller-inslag. James Fox zoekt in Londen naar zijn twee jaar eerder verdwenen tienerdochter. Morgen, RTL4, 13.05-15.10u., met reclame.

Der Schinderhannes (Helmut Käutner, 1958, West-Duitsland). Historisch drama over roverhoofdman die ten tijde van Napoleon opkomt voor de onderdrukten. Morgen, ZDF, 14.00-16.00u.

Calendar Girl (John Whitesell, 1993, VS). Onschuldige coming-of-age-vertelling over drie adolescenten die anno 1962 in Hollywood op zoek gaan naar hun idool Marilyn Monroe. Morgen, SBS6, 14.35-16.15u., met reclame.

En nagesynchroniseerd: Heavy (James Mangold, 1995, VS), ZDF, 0.30-2.05u.; The Honeymoon Machine (Richard Thorpe, 1961, VS), morgen, ARD, 10.35-12.00u.