Rijk dempt risico verkoop Roccade

De overheid speelt op zeker bij de beursgang van het automatiseringsbedrijf PinkRoccade. In de aanloop tot de publieke verkoop van de aandelen blijkt al bijna tweederde op voorhand aan grote beleggers te zijn verkocht. Niet alleen het matige beursklimaat speelt hierin een rol, maar de overheid wil bovendien geen risico nemen omdat PinkRoccade al jaren in de etalage staat.

Omdat nog eens 240.000 aandelen met voorrang aan het personeel worden toegewezen, blijven voor `gewone' beleggers slechts 1,36 miljoen aandelen over. In totaal herplaatst de overheid bijna 4,2 miljoen aandelen die samen goed zijn voor 26 procent van alle uitstaande aandelen. Het belang dat vrij in de verkoop komt (los van een mogelijke extra optie van 625.000 stukken) vertegenwoordigt slechts 8,5 procent van het totaal.

,,Door de stroom aan emissies hebben wij besloten om de zogeheten `bookbuildingsperiode' (het moment waarop grote beleggers hun orders kunnen plaatsen) naar voren te schuiven. Nu we al bijna tweederde van de aandelen hebben ondergebracht zorgt dat inderdaad voor een bepaald comfort'', aldus een zegsman van ABN Amro, die PinkRoccade naar de beurs brengt.

De overheid is al geruime tijd bezig om de automatiseerder van de hand te doen. Meer dan twee jaar geleden werden drie potentiële kopers geselecteerd. Getronics bracht van deze drie het hoogste bod (1,2 miljard gulden) uit, maar krabbelde terug nadat — naar eigen zeggen — er omvangrijke millenniumrisico's aan het licht waren gekomen. Een lager bod werd echter door de overheid afgeslagen.

Ook het beursklimaat speelt de overheid niet in de kaart. Eerder deze maand viel de beursgang van Libertel tegen.

Het komt weinig voor dat een deel van de aandelen alvast aan institutionele beleggers wordt toegewezen. ,,Ook bij de recente emissie van Getronics hadden we al een deel aan grote partijen toegezegd, maar andere voorbeelden ken ik niet'', aldus de zegsman van ABN Amro.

Het aandeel PinkRoccade, waarop sinds vandaag kan worden ingeschreven, gaat tussen de 25,50 en 28,50 euro kosten. De beursgang zal de overheid rond de 300 miljoen opleveren.

    • Erik van der Walle