Paar vast in moordzaak Monfort

De Franse justitie heeft een verdachte en zijn vrouw aangehouden in verband met de viervoudige moord op twee Nederlandse echtparen in Monfort (Gers), Zuid-West Frankrijk. De verdachte woont enkele kilometers van de plaats van het drama.

De lichamen van de vier, een zakenman en zijn echtgenote uit Oss en haar uit Vianen afkomstige zuster en haar man, werden 22 mei gevonden in het buitenhuis van twee van de slachtoffers. Aanvankelijk werd vooral gezocht naar een voortvluchtige Duitser, de 56-jarige Dieter Zurwehme, die tot levenslang was veroordeeld wegens een vergelijkbare viervoudige moord. Ook toen al zei justitie tegelijk een tweede, lokale onderzoekslijn te volgen.

De nu aangehouden man meldde zich volgens de grote regionale krant La Dépêche du Midi uit eigen beweging bij de politie de dag na de ontdekking van de zwaar verminkte lichamen van de twee echtparen. Hij vertelde dat hij zwart gewerkt had bij de familie om te helpen bij de restauratie van het buitenhuis. De man verklaarde destijds dat hij de vier levend had achtergelaten toen hij om half twaalf 's avonds wegging op donderdag 20 mei. Hij zou met de heer des huizes hebben geklust. De andere drie zouden kort voor zijn vertrek uit een restaurant zijn teruggekomen. De man zou drie maanden geleden in de streek zijn komen wonen. Hij komt uit Marseille en zou bekend zijn bij de politie.

De politie heeft gisteren huiszoeking gedaan. Volgens sommige berichten zijn daarbij voorwerpen gevonden afkomstig uit het huis van de Nederlanders. De officier van justitie die het onderzoek leidt, Guy Etienne, heeft gezegd binnenkort met mededelingen te komen. Op Etienne is in deze zaak de nodige kritiek geuit wegens zijn als gebrekkig ervaren voorlichtingsbeleid.