`Nederlands bedrijf redelijk transparant'

Nederland doet het in Europa lang niet slecht als het gaat om het besturen van ondernemingen. Op de corporate governance-hitparade bezet Nederland de tweede plaats, vlak achter Groot-Brittannië.

Dat concluderen onderzoekers van het Amerikaanse bureau Heidrick & Struggles in een recente studie. Op de dit jaar voor het eerst opgestelde ranglijst blijven Spanje, Portugal en Duitsland ver achter, terwijl landen als Frankrijk, België en Italië middenposities innemen. Eerder deze week stelde de Europese Unie een richtlijn vast om de corporate governance in de Unie te verbeteren. In Nederland gaf dat onmiddellijk nieuwe voeding aan de discussie over de hier zo populaire beschermingsconstructies die de rechten van aandeelhouders inperken.

Heidrick & Struggles hebben 298 ondernemingen onde de loep genomen, waarvan 25 AEX-fondsen uit Nederland. De onderzoekers hebben zich niet zozeer gericht op beschermingsconstructies, maar op basis van officiële publicaties vooral gekeken naar de transparantie van ondernemingen: de manier waarop informatie wordt verstrekt over beleid of over bestuurders. Ook de samenstelling van raden van bestuur en commissarissen is bekeken.

Ondernemingen in Nederland hebben gemiddeld het minste aantal mensen in het bestuur van alle onderzochte landen. Met het aantal vergaderingen van dat bestuur behoort Nederland tot de Europese middenmoot.

De onderzoekers merken op dat, ondanks een lichte verbetering, in Nederland nog veel te veel posities in het bedrijfsleven in handen zijn van weinigen. ,,Een kleine groep commissarissen houdt nog steeds een disproportioneel aantal commissariaten in publieke en private ondernemingen'', aldus het rapport. Het leidde bij een van de geënqueteerde ondernemers tot de verzuchting: ,,Nederland is geen land, het is een club.''

Uit het onderzoek blijkt voorts dat Nederland, met 24 procent buitenlanders in het ondernemingsbestuur, uitkomt boven het Europese gemiddelde. Dat komt uit op 18 procent. Voor vrouwen is slechts 4 procent van de functies weggelegd.

De beloning voor bestuurders is in Nederland relatief laag. Het Europese gemiddelde ligt op 33.820 euro, in Nederland gemiddeld circa 31.000 euro.