MUZIEK

Holland Festival

Bij de film Diva dolorosa, waarin regisseur Peter Delpeut een montage maakt van opnamen van Italiaanse filmdiva's schreef Loek Dikker nieuwe filmmuziek, die 25 juni 20u15 in de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt gespeeld door het Radio Symfonie Orkest olv Ed Spanjaard.

American Adventures Center

T/m 4 juli is er tijdens het festival American Adventures (een samenwerking tussen dertien Amsterdamse Kunstinstellingen) in de Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum het American Adventures Center. Voor alle kaarten: kassa 020-6733797. Verder American Food & Drinks en in de bovenzaal tientallen gratis optredens. Open: 10-0u30 (weekeinden tot 1u30).

American Adventures

Het Festival American Adventures brengt 25 juni in het Amsterdamse Concertgebouw een optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest olv Leonard Slatkin en het Kronos Kwartet. Op het programma muziek van Samuel Barber, Morton Feldman, John Adams en Aaron Copland.

Philip Glass speelt 27 juni 20u15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw eigen werk in `Etudes voor piano', met onder andere een wereldpremière.

Het Kronos Kwartet treedt 28 juni 20u15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw op met een nieuw werk van Steve Reich en muziek van Harry Partch.

De sopraan Sylvia McNair zingt, begeleid door pianist Ted Taylor, op 29 juni 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw liederen van Gershwin.

Midzomerfestival

Voor de tweede keer organiseert de stichting IJsselconcerten op 27 juni in het Schollebos bij Capelle aan den IJssel een Midzomerfestival met van 13u15 tot 17u30 een zeer gevarieerd klassiek en licht-klassiek muziekaanbod op vier podia (o.a. de pianisten Daniël Wayenberg, Paul Komen en Patricia Verhagen, de hoboïste Pauline Oostenrijk, de harpiste Meike Hartman en het Quink Vocaal Ensemble. Baba Jaga verzorgt een kinderprogramma.

Chicago Tenors

In de marge maar zeker een `American Adventure' is de ontmoeting van de saxofonisten Von Freeman en Johnny Griffin, inmiddels allebei boven de zeventig. Ze worden bijgestaan door Horace Parlan (piano), Hein van de Geijn (contrabas) en Han Bennink (slagwerk). 25 en 26 juni BIMhuis Amsterdam.

Parkpop

Gratis pop in het park met Blondie, Robben Ford, Corey Glover, 3 Colours Red, Busi Mhlongo, Soulwax, Acda & de Munnik, Noordkaap, Supersub en Caesar. 27 juni Zuiderpark, Den Haag.