Middagdutje

Het artikel van Ewoud Sanders over het middagdutje (NRC Handelsblad, 21 juni) was mij uit het hart gegrepen. Ook ik heb dikwijls overwogen een rustbank in mijn werkkamers te plaatsen, maar had de moed niet mijn secretaresse, studenten en medewerkers te vragen mij niet te storen omdat ik een middagdutje deed. Dus heb ook ik gevochten tegen de slaap zoals Sanders dat zo beeldend beschreef.

Aan de universiteiten heeft men de gewoonte om oraties en afscheidscolleges om 16.00 uur te laten beginnen. In dat uur heb ik in het halfduister van de verschillende aula's in Nederland heel wat gevechten tegen moeder natuur moeten leveren. Daarbij is veel van hetgeen de orator zei aan mij voorbijgegaan. Pas nu, nu ik met vervroegd pensioen ben, kan ik 's middags slapen, althans op dagen dat geen kleinkinderen in huis zijn.

Wat ik alleen jammer vind aan Sanders' beschrijving is dat hij zich rechtvaardigt door te wijzen op het geringe aantal uren slaap waarmee hij 's nachts toe kan, wanneer hij 's middags geslapen heeft. Want er zijn ook veel middagdutters die desondanks 's nachts 7 of zelfs 8 uur moeten slapen om de volgende dag fit te zijn. Nu lijkt het een beetje alsof Sanders degenen die tegen een middagdutje bezwaren hebben een compensatie wil bieden, hun genoegdoening wil geven voor een slechte gewoonte, terwijl zij gewoon toleranter zouden moeten staan tegenover de grote individuele verschillen in slaapbehoefte die er nu eenmaal bij mens en dier bestaan.

Op 10 maart 1990 schreef Hans van der Ploeg in deze krant een bespreking van het boek Sleep and Alertness; chronobiological, behavioral and medical aspects of napping, Raven Press 1989. Dat stukje, getiteld `Hoe nuttig is het dutje', ligt naast het bed waarop ik dikwijls 's middags slaap, als om mijzelf te rechtvaardigen tegenover mijn in die tijd hard doorwerkende echtgenote. Zo heb ook ik nog steeds de behoefte mij te verontschuldigen voor wat in onze samenleving als een zwakheid wordt gezien.

Middagdutters verenigt u! Kom uit de kast met uw fysieke aanleg! Vraag personeelszaken om het recht op een rustbank in uw werkkamer of om een bank in de kelder of op de zolder van het gebouw, waar dan tussen 14.00 en 16.00 uur alleen middagdutters mogen komen. Voor hun broodnodige siësta.