Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

MeesPierson buiten fusie

De bank MeesPierson blijft voorlopig buiten de formele fusie tussen VSB en Generale Bank die sinds gisteren de Fortis Bank vormen. Volgens directeur E. van de Merwe van de Fortis Bank heeft de latere integratie van MeesPierson niets te maken met intern verzet tegen de volledige opname binnen Fortis. ,,Er zijn juridische en praktische redenen dat MeesPierson later tot de formele fusie toetreedt – bijvoorbeeld de vele buitenlandse vestigingen'', aldus Van de Merwe gisteren ter toelichting op de fusie. ,,Dat MeesPierson nog even buiten de bank blijft heeft ook qua leiding geen gevolgen, want iedereen valt onder hetzelfde bestuur.''

Precies één jaar na de overname van de Generale Bank door het Belgisch-Nederlandse concern werd gisteren de fusie tot Fortis Bank formeel beklonken. De nieuwe bank heeft in Nederland 370 kantoren en circa 10.000 medewerkers. Als enige financiële instelling van formaat binnen de Fortis Bank heeft MeesPierson kunnen bedingen dat de eigen naam op de gevel mag blijven. De VSB, de Generale Bank en ASLK worden alle onder de naam Fortis Bank actief. Voor de kernactiviteit `private banking' (vermogensbeheer voor gefortuneerde klanten) mag MeesPierson onder eigen naam actief blijven.

Door de fusie moet vooral in België het aantal filialen en arbeidsplaatsen worden teruggebracht. Volgens een eerdere bekendmaking zou in Nederland niet meer dan een handvol vestigingen dichtgaan, maar deze bewering wilde bestuurder Van Boetzelaer gisteren niet herhalen.

Van gedwongen ontslag zal in Nederland geen sprake zijn, stelt Van de Merwe. ,,Ik ben eerder bang dat we te weinig mensen hebben dan te veel, zeker omdat nogal wat gekwalificeerde mensen zijn vertrokken.''