Kamer wil meer `ethiek'

Een baggeraar die zaken doet in Birma moet in Nederland merken dat dat niet door de beugel kan. Een sportschoenenfabrikant die mogelijk kinderarbeid gebruikt, moet daarvoor hier gestraft worden. En staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) doet daar nationaal vooralsnog veel te weinig aan.

Dat oordeel velde de Tweede Kamer gisteren. Ybema is weliswaar via de OESO bezig met afspraken over maatschappelijk ondernemen, maar vergeet dat regels in eigen land daar ook bij kunnen helpen. Om dat hiaat op te vullen zal Kamerlid Bos (PvdA), gesteund door een Kamermeerderheid met GroenLinks, D66, CDA en GPV, binnenkort een initiatiefwet indienen. Bedrijven moeten dan bijvoorbeeld rapporteren over hun mensenrechtenbeleid. Ook moet de overheid extra eisen stellen aan bedrijven als zij grote opdrachten verleent. Het CDA wil in een jaarverslag ook aandacht voor duurzaamheid en werkgelegenheid. Ybema zegde toe dat bedrijven waarbij de overheid als aandeelhouder betrokken is (KPN, KLM) een gedragscode gaan opstellen.