Internationale beurzen

LONDEN

De koers van drankenconcern Allied Domecq op de Londense effectenbeurs vaart wel bij de belangstelling voor de 3.400 pubs die het bedrijf in de etalage heeft gezet. Brouwerij Whitbread heeft een bod van 2,5 miljard pond in aandelen gedaan, terwijl concurrent Punch 2,7 miljard in contanten voor de pubs overheeft. Allied Domecq was een van de stijgers op de beurs van Londen, waar de FTSE-index tegen het middaguur 1,7 procent hoger noteerde op 6.498,2 punten.

FRANKFURT

BMW was vanochtend de gebeten hond op de beurs van Frankfurt. Het aandeel noteerde bijna een procent lager nadat gisteren bekend was geworden dat het autoconcern 10 miljard mark gaat investeren in de noodlijdende Britse dochter Rover. Volgens velen neemt BMW daarmee, gezien de overcapaciteit op de automarkt, een enorm risico. Voor de rest lag de Duitse effectenbeurs er vanochtend stabiel bij. De DAX-index noteerde 5.435,76 punten, een stijging van ruim 36 punten.

PARIJS

Ook de beurs van Parijs ging vanochtend bij lage omzetten met 0,6 procent licht omhoog. Beleggers namen een afwachtende houding aan. Uitgekeken wordt naar een beslissing over een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten aan het einde van deze maand, die via dalende aandelenkoersen op Wall Street waarschijnlijk zal overslaan naar Europa.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag licht gestegen. De Nikkei-index ging met 41,47 punten omhoog naar 17.628,32. De stijging van 0,25 procent volgde op een stijging van ruim 1 procent gisteren. Halverwege de handel stond de beursindex nog op 0,6 procent winst. Vooral de technologiefondsen stonden in de belangstelling nadat de elektronicaconcerns Hitachi en NEC hadden bekendgemaakt samen computerchips te gaan ontwikkelen. Dat wakkerde vooral de kooplust aan van buitenlandse beleggers. De andere grote beurzen in het Verre Oosten sloten lager. Zuid-Korea leed een verlies van 1,3 procent. In Hongkong ging de beursindex 0,9 omlaag. In Australië sloot de beursindex een procent lager.

NEW YORK

De koersen op de effectenbeurzen van New York zijn gisteren voor de derde achtereenvolgende dag gedaald. Gisteren ging de Dow Jones-index met 54,77 punten (0,5 procent) omlaag naar 10.666,86. De aandelen stonden andermaal onder druk van de obligatiemarkt, waar dalende koersen resulteerden in oplopende rente.