Inspectie tegen korte schoolweek

De inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie, F. Mertens, vindt het slecht ,,voor de schoolprestaties van leerlingen'' dat basisscholen een vierdaagse schoolweek invoeren, zodat onderwijzers het aantal wettelijke ADV-dagen kunnen opnemen. Hij wil hierover ,,nader beraad'' met de bewindslieden van Onderwijs en de schoolbesturenorganisaties ,,voordat dit gemeengoed wordt in het basisonderwijs''. Mertens zegt dit in reactie op de rechtszaak die een groep werkende ouders in Diemen heeft aangespannen tegen de openbare basisscholen. Ruim tachtig ouders zijn boos op het schoolbestuur, dat alle kinderen van vier tot acht jaar vanaf september elke twee weken de vrijdag vrijgeeft. De ouders moeten voor die tijd opvang organiseren, terwijl hun werkweek is aangepast aan de huidige roosters van de school. De overige dagen worden door de roosterwijziging een half uur langer, de pauzes korter.

De inspectie ziet toe op de kwaliteit van het onderwijs en betwijfelt of het ,,doorbreken van het dagelijks ritme van basisscholieren bevorderlijk is voor de schoolprestaties'', aldus Mertens. De langere schooldagen zijn ook bezwaarlijk omdat kinderen wettelijk maar 5,5 uur per dag les mogen krijgen.