Heel A2000 van UPC

De Amsterdamse kabelmaatschappij A2000 komt volledig in handen van UPC. Dit Amerikaanse mediaconcern, genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, neemt het 50-procentsbelang over van Media One. UPC betaalt voor het pakket 229 miljoen dollar, bijna een half miljard gulden. UPC (voluit: United Pan-Europe Communications) was reeds in het bezit van de andere helft van de aandelen.

Behalve de aandelen in A2000 neemt UPC ook de verplichtingen van Media One over met betrekking tot een banklening ter waarde van 121 miljoen dollar. Verder koopt UPC deze partner uit in de gezamenlijke kabelactiviteiten in Tsjechië. Met die transactie is nog eens 177 miljoen dollar gemoeid.

Op een vriendelijk gestemde Amsterdamse beurs werden de investeringen door beleggers niet gewaardeerd. Het aandeel UPC verloor vanochtend ruim 2,5 procent op 53,10 euro.

UPC is bezig met een proces van sterke expansie. In Nederland is het bedrijf sinds de overname vorig jaar van Telekabel van energiebedrijf Nuon de grootste kabelmaatschappij met een bereik van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens. Het concern breidt nu vooral uit met de aankoop van kabelnetwerken in Oost-Europa.

Eerder dit jaar lanceerde UPC een aantal eigen themakanalen, waaronder Extreme Sports, dat in Amsterdam te zien is in plaats van het elders in Nederland gebruikelijke Eurosport.

Begin deze maand nam het ooit mede door Philips opgerichte concern een belang in het eveneens sterk expanderende SBS Broadcasting, dat met SBS6 en Net5 twee zenders in Nederland in de lucht heeft. Behalve op televisie richt UPC zich met zijn kabels ook op het aanbieden van telefonie en Internet.